Log on:
Funciona amb Elgg

CENT :: Blog :: Archives

May 2004

May 07, 2004

[Imported from Sierto 1.0]

Aquest article d'EDUCAUSE Quarterly critica l'atomisme en què cauen molt entorns virtuals d'aprenentatge i planteja altres maneres d'usar-los: «One Course, One Web Site - of Course? Maybe Not!». Entre les possibilitats alternatives: un sol lloc web per a dues assignatures successives (Química I i Química II), un lloc web compartit per dos professors i dues classes geogràficament distants, etc.

Tot això es pot fer, més bé o més mal, amb el programari que tenim, però l'autora, Ellen R. Cohn, es planteja anar més enllà. Com a conclusió de l'article proposa el desenvolupament de noves eines en les quals la unitat lògica sigui l'usuari i no el curs: «user-centric (versus disposable course-centric or institution-centric) repositories of learner experience and accomplishment that move beyond single-course management to life-long knowledge management.»

[Enllaç via EdTechPost]

Escrit per CENT - Carles Bellver | 0 comment(s)

[Imported from Sierto 1.0]

No se fins a quin punt aquest tipus de concursos (possicionar una web el més alt possible dins Google amb el terme de cerca "telendro") no fan més mal que bé. Ara, és una idea divertida. D'alguna manera les formigues organitzades poden amb l'os formiguer. Smart mobs!

Mentrimentres, pots vore quina és la primera web que apareix si cerques "ladrones". Hi ha qui col·labora amb ganes amb la campanya.

Consultat Google fa uns minuts, dona la xifra de 42,600 planes web on apareix "telendro". En dos paraules: im presionant :-)

j.

Psd.: per si algú no sap de què va la cosa, ací teniu un link al "Concurso de posicionamiento en Google" organitzar per google.dirson.com


Psd.2: telendro, telendro, telendro :-D :-D

Escrit per CENT - Jordi Adell | 0 comment(s)

May 11, 2004

[Imported from Sierto 1.0]

David Wiley es lamenta per la poca sensibilitat d'IMS/SCORM envers la interacció social: «IMS/SSP Comes So Close...»

Les relacions i la col·laboració que s'estableixen entre els aprenents, per exemple en un fòrum, són considerades com un mer afegitó, quelcom secundari, i queden sempre fora d'aquests estàndards. És una conseqüència de la pedagogia (o de la manca de pedagogia) que hi ha darrere d'SCORM. Un aprenent sol, «estudiant» davant d'una pantalla. Ja veurem què canvia l'IMS Learning Design.

Wiley esmenta també OLS, la seva plataforma que afegeix «sociabilitat» (fòrums) als cursos oberts del MIT (OpenCourseWare) o als continguts de Connexions.

[Mitjançant OLDaily.]

Escrit per CENT - Carles Bellver | 0 comment(s)

May 12, 2004

[Imported from Sierto 1.0]

Evan Williams (Blogger Program Manager, Google) signava la primera entrada el 10 de maig:

Google Blog
http://www.google.com/googleblog/
Insight into the news, technology, and culture of Google.
Get the latest word direct from the Googleplex about new technology, hot issues, and the wide world of search.

Escrit per CENT - Carles Bellver | 0 comment(s)

May 14, 2004

[Imported from Sierto 1.0]



El Projecte Gutenberg ja te titulars RSS amb les novetats. Fins ara... més de 10.000 llibres gratuits.



Llàstima que no funcione amb el meu agregador!



Escrit per CENT - Jordi Adell | 0 comment(s)

[Imported from Sierto 1.0]

Demanem als nostres lectors que revisin amb molt de compte les propietats dels documents que creen amb el processador de textos o amb altres programes, sobretot abans que no vegi ningú més aquests documents o que comencin a circular per Internet. Si no ho fan així, els podria passar per exemple que algú atribuís la seva feina a terceres persones.

Això ho diem a propòsit de l'embolic aquest dels mitjans de comunicació que s'ha armat al tros de país de dalt anomenat Catalunya. En l'últim episodi de la farsa, cert partit ha afirmat que té proves per a afirmar que l'autor del famós informe és... [nom esborrat]. Malauradament la prova que tenen és la informació que dóna el processador de textos. Els ho ha certificat un notari, tot i que sembla que s'han equivocat en el segon cognom. Però tothom sap que aquests camps es poden modificar sense cap mena d'esforç. I que de vegades les dades s'hereten de documents anteriors, de fitxers que us han enviat, o d'un usuari anterior del mateix ordinador.

Ja s'ha avisat que altres còpies de l'informe que també circulen porten noms d'altres persones com a autors del document. En puc donar fe. Us juro que jo tinc una còpia en la qual figura com a autor l'escriptor Josep Pla. Probablement el va escriure quan feia d'espia dels nacionals.

Escrit per CENT - Carles Bellver | 0 comment(s)

[Imported from Sierto 1.0]

Fa un parell de setmanes informàvem en Octeto sobre l'interès de Google per la literatura científica i acadèmica: «¿Un Google académico?». Ahir OLDaily comentava un nou pas de Google en aquest camí. A partir d'ara, mitjançant un acord amb Extenza e-Publishing Services, s'indexaran tots els continguts de totes les revistes publicades per aquesta companyia. Però, com que aquestes revistes i aquests continguts no són gratuïts, quan us els trobeu fent una recerca no podreu llegir l'article complet sinó que Google us enviarà a l'abstract. I si voleu pagar...

Està molt bé que es puguin cercar els articles científics, segurament pot ser un gran avanç, però barrejar la informació lliure amb els productes comercials és entrar en un terreny perillós. El problema, en tot cas, no és com articula Google aquestes recerques, si les col·loca en una secció a banda o no, etc. El problema de fons és el de l'accés a la informació científica i que uns pocs (unes poques companyies) estiguin comerciant amb això.

Referència:
PR 10 May 2004 - Extenza e-Publishing Services implements Google indexing of hosted e-Journal content (PDF 20 KB)

Escrit per CENT - Carles Bellver | 0 comment(s)

[Imported from Sierto 1.0]



Kuro5hin publica un article sobre com fer una tesi doctoral. Cap candidat a "doctor" deuria deixar de llegir aquesta peça plena de saviesa, experiència i sentit comú.

Escrit per CENT - Jordi Adell | 0 comment(s)

May 17, 2004

[Imported from Sierto 1.0]

Alan Levine/cogdogblog informa sobre els plans de conversió de Maricopa Learning Exchange en un programari open source: openMLX.

Maricopa Learning eXchange és un «magatzem» (warehouse) electrònic d'idees, exemples i recursos per a l'aprenentatge («paquets») creats per la comunitat de centres universitaris del comtat de Maricopa i compartits amb tota la Internet. És a dir, un repositori obert d'objectes d'aprenentatge.

Aquest projecte es podria concretar i engegar molt aviat, al juny.

(Jordi m'ha passat la notícia, però no tenia temps d'anotar-la.)

Escrit per CENT - Carles Bellver | 0 comment(s)

<em>[Imported from Sierto 1.0]</em><br /> <br /> <p></p><br /> <br /> <p>La versi&oacute; 3 de Movable Type i les noves condicions d'&uacute;s (llegiu "pol&iacute;tica de preus") de l'empresa que el desenvolupa (Six Apart) han fet que s'alcen veus en el m&oacute;n dels blogs (<a<br /> href="http://jade.mcli.dist.maricopa.edu/alan/archives/2004/05/16/mt3.html">Levine</A>, <a href="http://diveintomark.org/archives/2004/05/14/freedom-0">Pilgrim</a>, <a href="http://www.downes.ca/cgi-bin/website/refer.cgi?item=10848054">Downes</a>...) aconsellant (i donant exemple) migrar a <a href="http://wordpress.org/">WordPress</a>, una aplicaci&oacute;n lliure "de deb&ograve;".<br /> <P><br /> Aquest blog, que va comen&ccedil;ar utilitzan Movable Type, ja fa temps que va moure a <a href="http://www.drupal.org/">Drupal</a>. No per motius de llic&egrave;ncies, sino per funcionalitats.<br /> <P><br /> Alguns bloggers fan reflexions interessants. Recollim el final de la d'en Mark Pilgrim, realment "sentida" :-)</p><br /> <br /> <p></p><br /> <br /> <p><blockquote><br /> ...<BR><br /> Movable Type is a dead end. In the long run, the utility of all non-Free software approaches zero. All non-Free software is a dead end.<br /> <P><br /> This site now runs WordPress. Thanks to the wonderful people on the #wordpress IRC channel, I was able to migrate almost all of my complex Movable Type configuration, including custom URLs (so permalinks shouldn&rsquo;t break, and you won&rsquo;t need to resubscribe to my syndicated feeds).<br /> <P><br /> It&rsquo;s not about who has a right to make a living (everyone does); it&rsquo;s not about how nice Ben and Mena are (I&rsquo;ve met them, they are very nice); and it&rsquo;s certainly not about eating. I&rsquo;ve taken the $535 that Movable Type would have cost me, and I&rsquo;ve donated it to the WordPress developers.<br /> <P<<br /> It&rsquo;s not about money; it&rsquo;s about freedom.<br /> <P><br /> <I>Mark Pilgrim</I> Dive into mark<br /> </blockquote></p><br /> <br /> <p><br /> </p>

Escrit per CENT - Jordi Adell | 0 comment(s)

May 18, 2004

[Imported from Sierto 1.0]

Algun dia necessitarem açò:



A Framework of Guidance for Building Good Digital Collections

Escrit per CENT - Jordi Adell | 0 comment(s)

May 20, 2004

[Imported from Sierto 1.0]

Cyberdash anuncia dues distribucions de Drupal preconfigurades per a usos específics:

«DrupalEd and DrupalBlog: Preconfigured Drupal Distributions»

Drupal és un programari modular, molt potent i molt flexible, i potser per això mateix complex i fins i tot embrollat. Per no parlar dels canvis de joc amb què ens sorprèn cada nova versió. Guanyarà molt si s'estabilitza una mica i s'hi afegeixen l'assistent d'instal·lació i els perfils predefinits.

Interessant, també, ara que parlàvem de la nova política de llicències de Movable Type, un article anterior del mateix lloc sobre «Why Move from MT to Drupal?».

Escrit per CENT - Carles Bellver | 0 comment(s)

May 21, 2004

[Imported from Sierto 1.0]

Wired analitza uns quants agents RSS:


«A Scan of the Headline Scanners»
Aggregators -- otherwise known as RSS or news readers -- make life easier for people who browse dozens of news sites every day. Wired News kicks the tires of some of the most popular ones. By Ryan Singel.

Escrit per CENT - Carles Bellver | 0 comment(s)

[Imported from Sierto 1.0]



Slashdot parla d'un article del New York Times sobre avaluació per ordinador de treballs d'estudiants:



With the increasing number of mandates to test student writing, "there's a certain inevitability to computerized essay grading," said Stan Jones, Indiana's commissioner of higher education. Indiana's computerized essay scoring, he said, will reduce by half the cost of administering a pencil-and-paper test and will free teachers from distributing, collecting and, above all, grading thousands of test booklets.




Mmmm!





[Via Kairosnews]

Escrit per CENT - Jordi Adell | 0 comment(s)

May 25, 2004

[Imported from Sierto 1.0]

Annodex.net promou diverses especificacions que facilitarien la integració d'àudio i vídeo en el web: 1) una extensió dels URI per poder apuntar a intervals de temps p. e. dins d'un videograma, 2) un Continuous Media Markup Language (CMML) que permetria anotar (i per tant indexar i cercar) continguts multimèdia i 3) un format de fitxer basat en Ogg capaç d'encabir bandes d'àudio, vídeo i dades.



Hi ha una Overview del projecte, una History i tota mena d'informació. També desenvolupen programari obert que implementa les especificacions.




The simplicity of html, http, and URIs has enabled the ubiquitous, distributed, world-wide data network we all value so highly. However, the World Wide Web is a predominantly text based information and community space. Some data is still being handled as "dark matter" on the Web: data whose content is easily perceived by humans, but badly handled by computers. One such type of data is time-continuously sampled data like audio and video.


Annodex.net is developing open standards and open source tools to build webs of distributed media, hooking into the existing World Wide Web infrastructure of Web searching, Web proxying, and Web browsing.

Escrit per CENT - Carles Bellver | 0 comment(s)

May 27, 2004

[Imported from Sierto 1.0]

Un amic m'ha fet arribar l'adreça d'aquesta comparativa de programari per a fer blogs: Blog Software Breakdown. Molt detallada i exhaustiva. Drupal no hi consta, però WordPress sí.

La comentaven fa un parell de dies en Slashdot.

Keywords: blogs

Escrit per CENT - Carles Bellver | 0 comment(s)

[Imported from Sierto 1.0]

Jordi Adell avui a l'ABC: «El siguiente reto de los campus virtuales es incluir más pedagogía» (PDF 242 KB).

Així es podria resumir també, d'una manera gràfica i sumària, el procés d'avaluació que ha conduït a la «Selecció d'un entorn virtual d'ensenyament/aprenentatge de codi font obert per a la Universitat Jaume I» (PDF 130 KB). En realitat els criteris eren tres: flexibilitat pedagògica, usabilitat i flexibilitat tecnològica. Però és cert que les mancances més greus s'observen sobretot en el primer punt. Hi ha molts CMS (Course Management Systems), alguns amb una bona arquitectura informàtica, però molt pocs responen a un plantejament pedagògic definit i coherent.

En Octeto, per cert, fèiem referència a un article d'uns professors israelians que es lamenten de la manca de fonament de moltes eines i models educatius basats en noves tecnologies: «Tecnócratas, reformistas y holistas». Parafrasejant Ignatius Reilly podríem dir que en tot aquest enrenou de l'e-learning falta molta pedagogia i molta geometria.

L'ABC informa tot seguit sobre la hipotètica Universitat Lliure valenciana: «...un gigantesco campus on-line» (PDF 147 KB).

Keywords: e-learning, eve/a

Escrit per CENT - Carles Bellver | 0 comment(s)