Log on:
Funciona amb Elgg

Blog :: Tots

Podeu filtrar aquesta pàgina segons certs tipus d'entrada

Filtrat: Es mostren les entrades de bloc amb comentaris (Remove filter)

June 07, 2006

Anibal de la Torre escribe sobre la imposibilidad de la web semántica.
"La idea sería que los motores de búsqueda, más allá de localizar palabras, serán capaces de interpretar textos, extraer ideas fundamentales e, incluso, valorar la importancia y relevancia de los mismos."
La web semántica, al menos tal como yo la entiendo (seguro que es una manera simplona de hacerlo), no es un problema de crear software que interprete textos libres, escritos por humanos, sino de etiquetar adecuadamente información. Es decir, no se trata de hacer que las máquinas piensen, sino de que alguna (o mucha) información de la red siga reglas que puedan interpretar los ordenadores. Si yo uso la etiqueta <tesis central del post> la web semántica es un problema sobre cómo etiquetamos la información </tesis central del post>, un programa sencillo puede extraer el contenido de la etiqueta y lo hará rápida y eficientemente (otro tema es que yo haya etiquetado una idea trivial como tesis central: un problema típicamente humano :-) ).


 Evidentemente esta etiqueta no sirve para gran cosa, pero imaginemos que estoy buscando un billete de avión para ir de A a B el día D en una franja horaria H1 a H2 y que no pase de un precio P. Si las compañías tuvieran etiquetada la información de manera estandarizada, es decir, todas igual, un programa de ordenador relativamente sencillo podría buscarme él solito el billete más barato y conveniente a mis horarios. Tal como está organizada la web hoy día, un ser humano inteligente tiene que visitar las páginas de todas las compañías que vuelan entre A y B y mirar una por una todas las tarifas, etc. 


En resumen, la web semántica es una web escrita de manera estructurada y etiquetada para que los ordenadores puedan trabajar con la información. La web actual es solo apta para humanos. La web semántica no solo es posible, sino que ya disponemos de la tecnología necesaria para hacerla realidad: lenguajes de marcas y lenguajes para definir lenguajes de marcas (por ejemplo, XML y RDF). Ahora necesitamos más cosas (acuerdos, esto es, estándares, y ontologías) para etiquetar los contenidos. Otro tema es si la web semántica interesa a todo mundo (a las compañías aéreas, por ejempo) o el precio de la complejidad añadida :-)

Referencias:
La W3C tiene documentos diversos sobre el tema. Y la Wikipedia tiene una entrada sobre la web semántica para los que no viviremos 134 años :-)

 

Escrit per CENT - Jordi Adell | 1 comment(s)

March 31, 2006

Demà Apple fa trenta anys i el web va ple de retrospectives. Vicent Partal ens ha fet una llista dels seus macs. Jo he posat en un altre lloc els macs que he tingut a casa i ací els de la feina.

1. Macintosh II fx. De gener de 1992 en endavant. L'època en què treballava amb Oracle (programes de gestió acadèmica) i també l'època en què vam crear el primer servidor web de l'Estat. En aquest ordinador vaig desenvolupar les prehistòriques BBEdit HTML extensions.
2. Macintosh LC 475. L'època del dónde.
3. Power Mac 7200. L'època del SIC.
4. Power Mac G4. Ja al CENT.
5. iMac G5. En aquest mac, p. ex., faig les proves de les versions de desenvolupament de Moodle (i les traduccions).

Keywords: Mac

Escrit per Carles Bellver | 1 comment(s)

March 10, 2006

Google ha anunciat la compra de Writely, una eina de processament de textos amb capacitats col·laboratives que funciona via navegador web (AJAX). Writely es, probablement, la més coneguda de tota una serie de aplicacions i serveis de la mateixa tendència tecnològica i filosòfica: Thinkfree, gOffice, Writeboard... Aquest nou element, a banda de casar perfectament amb altres productes del mateix estil, com ara Gmail, alimentarà les noticies recurrents dels enfrontaments Google-Microsoft per la dominació del mon.

El camí cap una major mobilitat i ubiqüitat de les eines sembla ser una corrent creixent impulsada per tot el moviment web 2.0 i per alguns elements avançats, i ja consolidats, com els agents de correu. Al camp educatiu, a més a més, segueixen la tendència dels espais de treball (LMS,PLEs,...). Les solucions adoptades tenen dos camins principals: aplicacions via web, com les que hem comentat abans, i aplicacions tradicionals "portables" via dispositius mòbils com ara una memòria USB.

Algunes iniciatives afegeixen el fet d'estar basades en software lliure com Framakey o Portableapps, conjunts d'aplicacions preparades per ser transportades en dispositius USB. Dels basats en aplicacions via navegador web cal destacar eyeOS, definit com "a web based operating system" o "web based desktop system" sota llicencia GPL.

Una comparativa interesant sobre aquestos "online word processors" es pot trobar a Ajax Office Review

Escrit per CENT - Toni Bellver | 1 comment(s)

March 03, 2006

Sebastian Fiedler recull aportacions de varios coneguts bloggers de tecnologia educativa sobre el tema dels "entorns personals d'aprenentatge" (o PLEs). "What constitutes personal learning environments?". Bona pregunta!

Keywords: entorns personals d'aprenentatge, Personal Learning Enviromnents, PLEs, Sebastian Fiedler

Escrit per CENT - Jordi Adell | 2 comment(s)

February 21, 2006

D'Arcy Norman es planteja migrar de Drupal a Elgg el lloc weblogs.ucalgary.ca i rep algun comentari amb consideracions sobre com fer-ho.

També és interessant el que diu sobre Drupal: que no és que no funcioni, però la interfície pot resultar massa complicada, i a més a més es tracta d'un entorn comunitari, no personal. En aquests dos aspectes va guanyant punts Elgg: com un personal learning environment relativament senzill d'utilitzar...

Keywords: Blogs, Drupal, Elgg

Escrit per CENT - Carles Bellver | 1 comment(s)

June 22, 2005

Welcome to this Elgg installation.

Escrit per CENT | 6 comment(s)