Log on:
Funciona amb Elgg

Jordi Adell :: Blog

May 22, 2007

Un dels últims invents (o experiències) del CENT es diu Greg@ri i és una comunitat de blocs d'estudiants de les titulacions de mestr@ de l'UJI.

L'«ideòleg» ha estat Jordi Adell, evidentment. Jo he estat (sóc) el responsable de la part tècnica. Per a crear el Greg@ri hem utilitzat el programari de menéame i MagpieRSS (tot programari lliure).

L'experiència va començar fa un mes i està resultant bastant positiva. Els estudiants ja havien començat a escriure els seus blocs durant el semestre anterior i ara han començat a establir connexions. Apunte ací algunes estadístiques agafades avui mateix:

Nombre d'usuaris: 183
Nombre de blogs: 105
Nombre d'articles publicats: 784
Vots: 136
Comentaris: 3

Com veieu, ja voten, però encara no comenten :-)

Keywords: Blogs

Escrit per Carles Bellver | 0 comment(s)

November 09, 2006

Una de les coses que m'agradaven del NetNewsWire és que té l'opció de marcar les modificacions que detecti que s'han introduït en un article després de la primera publicació.

Doncs ahir vaig llegir una referència a un web, News Sniffer, que es dedica a registrar: 1) els comentaris que apareixen en un cert fòrum de la BBC i després s'esfumen censurats («Watch Your Mouth») i 2) les correccions («edits») que van introduint els periodistes de la BBC en les seves notícies (« Revisionista»).

:-o

Escrit per CENT - Carles Bellver | 0 comment(s)

November 08, 2006

Per saber per on van els tirs:

http://docs.moodle.org/en/Roadmap


Version 1.8 - Expected January 2007
...
New groups - Open University
Site-wide groups, reusable groups, and assigning activities to groups are the major improvements being developed
...
Learning Design export - Moodle.com and Open University of The Netherlands
We plan to have a very simple export for any Moodle course into IMS LD format, as a proof of concept and to help the community start learning about IMS LD.

Version 1.9 - Expected April 2007
...
Repository API - Open University and Moodle.com
Abstract all file operations to an API that allows plugins for different external repositories

Moodle Net - Catalyst and Moodle.com
Allow users to connect to from one Moodler to another in a peer-to-peer fashion, safely.

Escrit per CENT - Carles Bellver | 0 comment(s)

October 12, 2006

Llegim que Qualcomm ha decidit alliberar el codi font d'Eudora i que projecta combinar les millors parts (interfície d'usuari, plantilles de missatges) amb Thunderbird, en un nou programari de correu que ara per ara es diu Penelope.

Pareix que una versió inicial podria estar llesta d'ací a uns mesos. Potser llavors serà el moment de retornar a Eudora? Ja ho veurem. Eudora va ser la primera interfície gràfica de correu que va estar disponible públicament. Steve Dorner, ara membre de l'equip de Penelope, va crear el programa a la Universitat d'Illinois at Urbana-Champaign vers l'any 1989 o 1990. Gratuït, molt bo i per a Mac. Després va venir Qualcomm, la versió Windows, les versions de pagament etc. etc. L'any 1992, Eudora va ser el factor clau en el desplegament del correu electrònic a la Universitat Jaume I. Abans d'això només teníem les interfícies de línia d'ordres d'Unix i així no es podia pensar en un aprofitament generalitzat.

PR: QUALCOMM Launches Project in Collaboration with Mozilla Foundation to Develop Open Source Version of Eudora Email Program
Web del projecte: Penelope.

I el nom? Eudora es deia així per l'escriptora de Jackson (Mississippi) Eudora Welty, autora d'un conte titulat Why I Live at the P.O. (\"Per què visc a l'oficina de correus\"). Per què el nou projecte es diu Penelope? Potser perquè tant Eudora com Penèlope són, també, noms de la mitologia grega? Eudora era una de les Híades i Penèlope la dona d'Ulisses/Odisseu. O perquè són, igualment, noms d'asteroides. Aquestes i altres possibilitats, a les pàgines de desambiguació de la wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Eudora
http://en.wikipedia.org/wiki/Penelope_%28disambiguation%29

Keywords: correu, software lliure

Escrit per CENT - Carles Bellver | 0 comment(s)

July 27, 2006

Fa algun temps, en relació a la compra de Writely per part de Google, comentàvem la creixent tendència cap una major mobilitat i/o ubiqüitat de les eines com un dels elements sota el confús magma que s'anomena Web 2.0. Aleshores vam destacar el projecte eyeOS per dos raons: era "open source" -sota llicencia GPL- i perquè inagurava la categoria dels "web based operating system" o "web based desktop system" amb un abast més ambiciós que les eines concretes tipus Writely.

La denominació "web based operating system" ha provocat algunes critiques per inacurada, però sembla haver fet fortuna i alguns l'apliquen a coses com el conjunt de serveis que ofereix Google (o a una posible evolució que s'anomenaria GooOS) per exemple . Doncs al ja consolidat eyeOS se suma ara el youOS que reclama la mateixa etiqueta o "tag". Ofereix client email, chat, lector de rss, editor de text ... i es podrien desenvolupar aplicacions facilment amb sols Javascript. Tot i estar encara en fase "alpha" ha tingut cert resó bassat en la seua procedencia , el MIT, i alguna frase afortunada de la presentació "Built-in sharing. Instantly share music, documents and more with your buddies".


Keywords: web 2.0

Escrit per CENT - Toni Bellver | 0 comment(s)

July 06, 2006

Dues aplicacions Java que poden resultar molt útils en un telèfon mòbil de gamma mitjana:

  1. Opera Mini: un navegador web que rep les pàgines preprocessades pels servidors Opera i optimitzades per al mòbil (imatges reduïdes, etc.).
  2. Google Maps: el mapamundi de Google a la pantalleta del mòbil.

Keywords: mobils

Escrit per CENT - Carles Bellver | 0 comment(s)

June 07, 2006

Anibal de la Torre escribe sobre la imposibilidad de la web semántica.
"La idea sería que los motores de búsqueda, más allá de localizar palabras, serán capaces de interpretar textos, extraer ideas fundamentales e, incluso, valorar la importancia y relevancia de los mismos."
La web semántica, al menos tal como yo la entiendo (seguro que es una manera simplona de hacerlo), no es un problema de crear software que interprete textos libres, escritos por humanos, sino de etiquetar adecuadamente información. Es decir, no se trata de hacer que las máquinas piensen, sino de que alguna (o mucha) información de la red siga reglas que puedan interpretar los ordenadores. Si yo uso la etiqueta <tesis central del post> la web semántica es un problema sobre cómo etiquetamos la información </tesis central del post>, un programa sencillo puede extraer el contenido de la etiqueta y lo hará rápida y eficientemente (otro tema es que yo haya etiquetado una idea trivial como tesis central: un problema típicamente humano :-) ).


 Evidentemente esta etiqueta no sirve para gran cosa, pero imaginemos que estoy buscando un billete de avión para ir de A a B el día D en una franja horaria H1 a H2 y que no pase de un precio P. Si las compañías tuvieran etiquetada la información de manera estandarizada, es decir, todas igual, un programa de ordenador relativamente sencillo podría buscarme él solito el billete más barato y conveniente a mis horarios. Tal como está organizada la web hoy día, un ser humano inteligente tiene que visitar las páginas de todas las compañías que vuelan entre A y B y mirar una por una todas las tarifas, etc. 


En resumen, la web semántica es una web escrita de manera estructurada y etiquetada para que los ordenadores puedan trabajar con la información. La web actual es solo apta para humanos. La web semántica no solo es posible, sino que ya disponemos de la tecnología necesaria para hacerla realidad: lenguajes de marcas y lenguajes para definir lenguajes de marcas (por ejemplo, XML y RDF). Ahora necesitamos más cosas (acuerdos, esto es, estándares, y ontologías) para etiquetar los contenidos. Otro tema es si la web semántica interesa a todo mundo (a las compañías aéreas, por ejempo) o el precio de la complejidad añadida :-)

Referencias:
La W3C tiene documentos diversos sobre el tema. Y la Wikipedia tiene una entrada sobre la web semántica para los que no viviremos 134 años :-)

 

Escrit per CENT - Jordi Adell | 1 comment(s)

May 30, 2006

Avui hem actualitzat Sierto a Elgg 0.6, darrera versió del programari disponible des fa un parell de dies.

La majoria de novetats són internes (UTF-8, major abstracció del codi de base de dades, integració amb Moodle...), però també es veuen algunes característiques noves: l'agregació automàtica de continguts externs dins d'un weblog, l'editor gràfic, i alguna coseta més. Tot plegat, Elgg comença a parèixer un entorn estable i potent, tant per dins com per fora.

També està disponible un mapa o roadmap dels desenvolupaments previstos per als pròxims mesos.

Keywords: Elgg

Escrit per CENT - Carles Bellver | 0 comment(s)

May 23, 2006

Google obre el API del seu calendari (Google Calendar). Aviat vorem un fum de "mashups" amb mapes, calendaris (espai i temps) i dades diverses. Deu meu! Mes dades a Google Calendar data API.

Keywords: API, Calendari, Google

Escrit per CENT - Jordi Adell | 0 comment(s)

May 17, 2006

Una experiència d'ús de Drupal, Moodle i Elgg en un entorn educatiu real, amb el repartiment de funcions per a cada eina: Elgg, Drupal, and Moodle -- the components of an online learning environment (FunnyMonkey - Tools for Teachers).

En resum:

1. Drupal i Moodle funcionen com a alternatives per construir l'entorn web de cada classe o assignatura. El professorat tria una eina o l'altra segons les seves preferències: Drupal més flexibilitat, Moodle més facilitat d'ús, etc.
2. Drupal serveix també per construir el web oficial de l'escola.
3. Elgg funciona com a espai personal de cada estudiant i cada professor, on es pot crear, p. ex., un portfolio. Les divisions administratives, departaments i qualsevol mena de grups, també hi poden tenir el seu espai, p. ex. per informar sobre novetats, compartir documentació, etc.

Keywords: Drupal, Elgg, Moodle

Escrit per CENT - Carles Bellver | 0 comment(s)

<< Back Next >>