Log on:
Funciona amb Elgg

CENT :: Blog :: Archives

April 2004

April 06, 2004

[Imported from Sierto 1.0]


Una defensa ferma i contundent dels wikis (cooperació lliure, oberts) enfront dels blogs (promoció mútua, tancats en si mateixos): «Of blogs and wikis». Al parer de Glyn Moody, wikis i blogs serien respectivament com el programari open source i el de propietat :-o


Both undoubtedly have their place in the online ecosystem, but the underlying dynamics that drive a Wiki seem likely to ensure that it will prove more enduring - just as open source's ratchet of relentless improvement means that it is slowly but surely gnawing away at any remaining performance and feature advantages of proprietary code.

Lleugerament tendenciós, exageratiu, però encara així és una bona síntesi sobre el tema i proporciona bons enllaços.


[article descobert via Kairosnews - A Weblog for Discussing Rhetoric, Technology and Pedagogy]

Escrit per CENT - Carles Bellver | 0 comment(s)

April 07, 2004

[Imported from Sierto 1.0]

Segons El País, un jutge de menors de Granada, famós per les seves sentències, ha castigat un "cracker" a donar 100 hores de classes d'informàtica a xiquets i xiquetes. Sempre havia pensat que ensenyar era un càstig (per no saber fer res de profit) :-) Ara ens ho confirmen sense cap mena de dubte.

Si haguera sigut a la universitat... les seqüeles que li hagueren quedat al pobre "cracker"!


J.

Escrit per CENT - Jordi Adell | 0 comment(s)

[Imported from Sierto 1.0]

Topix.net weblog: The Secret Source of Google's Power (via G. Siemens a elearnspace blog).

Google has taken the last 10 years of systems software research out of university labs, and built their own proprietary, production quality system. What is this platform that Google is building? It's a distributed computing platform that can manage web-scale datasets on 100,000 node server clusters. It includes a petabyte, distributed, fault tolerant filesystem, distributed RPC code, probably network shared memory and process migration. And a datacenter management system which lets a handful of ops engineers effectively run 100,000 servers


Per a què tota aquesta "artilleria"? Llegiu l'article i els comentaris!



j.

Escrit per CENT - Jordi Adell | 0 comment(s)

April 21, 2004

[Imported from Sierto 1.0]

La CNN informa sobre serveis de detecció de plagis: «New software detects plagiarized passages». El programari que fan servir recerca segments de text en Internet i en bases de dades documentals.

Entre aquestes companyies, iParadigms està especialitzada en el sector educatiu i té uns 3.500 clients (centres d'ensenyament secundari i d'ensenyament superior). Altres es dediquen als sectors industrial i militar.

Escrit per CENT - Carles Bellver | 0 comment(s)

[Imported from Sierto 1.0]

Andy Oram ens explica les claus de l'èxit de MySQL: «Why MySQL grew so fast (news from the 2004 MySQL Users Conference)». És a dir: 1) com un servidor de bases de dades relativament petit i senzill, de codi font obert, ha arribat a amenaçar els gegants del sector i 2) com es pot fer negoci amb això. Sembla que el ritme d'evolució del producte i el model de llicència dual han estat els factors bàsics. MySQL és gratuït per a la major part d'usos, però no per a tots, i la meitat dels ingressos de l'empresa procedeixen del pagament de llicències. Els bons resultats econòmics han permès dedicar prou recursos a desenvolupament.


Algunes dades sobre la difusió de MySQL: cinc milions de sistemes instal·lats; mysql.com registra gairebé tant de tràfic com ibm.com; més de 600 assistents a la darrera conferència d'usuaris.


L'article d'Oram inclou també informació sobre altres temes relacionats amb MySQL, com ara el nou MySQL Cluster.


[Notícia i discussió en Slashdot]

Escrit per CENT - Carles Bellver | 0 comment(s)

April 23, 2004

[Imported from Sierto 1.0]

EdTechPost comenta una altra comparativa d'entorns virtuals d'ensenyament/aprenentatge: «Another open source course management system comparison». «As in the case of the other main comaprison of late, Atutor seems to come out on top. - SWL

És normal que ATutor se'n surti bé d'aquesta mena d'anàlisis, perquè és un producte gratuït, open source, que funciona sobre la plataforma LAMP (Linux + Apache + MySQL + PHP), i ofereix funcionalitats més que acceptables que li permeten competir fins i tot amb els programaris comercials d'elearning. Tanmateix, és interessant considerar quines són les característiques d'ATutor més valorades:

1. La integració d'una eina d'autor per crear i estructurar els continguts dels cursos dins d'ATutor.

2. La compatibilitat dels continguts per mitjà del format d'exportació/importació Content Packaging (IMS/SCORM).

3. La garantia d'accessibilitat dels continguts creats amb ATutor, d'acord amb estàndards WAI i altres.

Fixeu-vos que aquests tres punts es refereixen sempre als continguts. En efecte, un curs d'ATutor gira sempre al voltant del contingut, que és una mena de llibre electrònic, hipertextual, fet de pàgines de text/HTML. Com a extra es pot activar un o més fòrums per al curs, engegar un xat, etc.

Es tracta, doncs, d'un model pedagògic basat en els continguts i per tant en la transmissió d'informació. Evidentment hi ha altres models, basats en les activitats, la col·laboració i la construcció del coneixement. L'informe del JISC britànic, per exemple, va en aquesta línia: A Framework for the Pedagogical Evaluation of eLearning Environments (alerta! format Word!).

Escrit per CENT - Carles Bellver | 0 comment(s)

[Imported from Sierto 1.0]

Pel que fa a la llegibilitat de les pantalles enfront del paper, les coses poden canviar... Sony ha presentat a Japó el primer lector de llibres electrònics (ebook reader) de consum que utilitza una pantalla E Ink. Aquesta pantalla té un aspecte i una resolució semblant a la d'un periòdic imprès: 170 ppp, cfr. els 75-100 ppp dels monitors normals. I es veu igual de bé independentment de l'angle de visió.

L'aparell complet, anomenat Librie EBR-1000EP, costarà uns 320 euros i pesa 300 grams justos amb bateria i tot. Com que els llibres electrònics han de ser més barats, la pretensió de Sony és que el Librie competeixi amb els llibres impresos.

E Ink Press Release: First-generation electronic paper display from Philips, Sony and E Ink to be used in new electronic reading device
Guardian Unlimited: Library without books
Slashdot: Sony Launches First Commercial Electronic Paper Display Reader

Escrit per CENT - Carles Bellver | 0 comment(s)

April 26, 2004

[Imported from Sierto 1.0]

Després, i abans, de la música i de les pel·lícules hi ha el text, els llibres. Javier Candeira i José Antonio Millán han preparat una traducció a l'espanyol de la conferència pronunciada per Cory Doctorow en The O'Reilly Emerging Technology Conference: «Libros electrónicos: ni libros, ni electrónicos...». Temes: el copyright, la difusió i la preservació dels textos, el llibre com a objecte i com a «pràctica» (conjunt d'activitats estètiques, econòmiques i socials), la impremta i la Internet, etc.

Escrit per CENT - Carles Bellver | 0 comment(s)

April 28, 2004

[Imported from Sierto 1.0]

Jordi em tramet un comentari d'EdTechPost sobre el projecte Harmoni, el qual proporciona entre altres coses una implementació d'OKI en PHP.

OKI (Open Knowledge Initiative) defineix una arquitectura oberta que facilitaria la comunicació de compoments de software educatiu de diversa procedència, entre ells i amb altres sistemes d'informació i de gestió. La implementació oficial és en Java. Amb una versió en PHP és possible (subratllem possible) que OKI signifique un dia alguna cosa en el món real de les aplicacions open source: ATutor, Moodle, etc.

[EdTechPost: «Harmoni PHP Project»]

Escrit per CENT - Carles Bellver | 0 comment(s)