Instruccions d'ús de Google Meet per al professorat

Meet és l’aplicació de videoconferència de Google. Amb el compte d’usuari de professorat de l’UJI, permet realitzar videoconferències amb un màxim de 500 participants, mostrar una presentació, o qualsevol altre contingut del vostre ordinador, i gravar la sessió en vídeo, entre altres funcions que detallem en aquesta pàgina.

Podeu iniciar una videoconferència en qualsevol moment en la pàgina de Meet, o programar-la amb Google Calendar. En general —per a classes, tutories, proves en línia, reunions, etc.— es recomana programar la videoconferència amb Calendar. Trobareu més informació sobre com fer-ho en la secció corresponent de la Guia d’iniciació a la docència en línia i semipresencial:

La persona que inicia la videoconferència, o la programa mitjançant Calendar, assumeix el rol d’amfitrió o organitzador de la videoconferència. Com podeu veure en els diferents apartats d’aquestes instruccions, només l’amfitrió té accés a algunes de les funcions o controls.

Requisits per a utilitzar Google Meet (sistemes operatius, navegadors, càmera i micròfon, etc.).
Recomanem utilitzar Meet amb Chrome, el navegador web de Google, encara que Firefox, Edge i Safari també hi són compatibles. En tot cas, és important que mantingueu actualitzats el navegador i el sistema operatiu.
Recordeu que cal utilitzar Meet amb el compte d’usuari de l’UJI. Els usuaris que utilitzen un compte d'una altra organització, o un compte personal de Gmail, no podran entrar directament en una videoconferència de Meet de l’UJI, i l’amfitrió de la videoconferència —generalment el professorat— els haurà d’autoritzar un a un cada vegada. A més a més, podrien no tindre accés a algunes de les funcions descrites en aquesta pàgina, vinculades a la llicència de Google Workspace contractada per l’UJI.
Índex

Funcions principals durant la videoconferència

inici

Visualització dels participants

En el menú Més (els tres punts verticals en la part inferior de la finestra), trobareu les opcions per a canviar el disseny de pantalla i veure de diferents maneres les persones que participen en la reunió. Per a visualitzar tots els participants al mateix temps heu de triar l’opció Mosaic. Aquesta modalitat permet visualitzar un màxim de quaranta-nou participants simultàniament (per defecte està configurat en setze). Si hi ha més participants, veureu els últims que han entrat o han intervingut.

Més informació en l’ajuda de Meet:

inici

Opcions de configuració

En la secció de configuració, accessible des del menú Més en la part inferior de la finestra, podeu accedir a diverses opcions d’àudio, vídeo i altres que expliquem a continuació.

Micròfon i altres opcions d’àudio

En l’apartat d’opcions d’àudio podeu seleccionar, si cal, quin micròfon voleu utilitzar. També podeu activar la reducció de soroll, mitjançant la qual Google intentarà filtrar de forma automàtica els sorolls que es puguen produir i transmetre únicament la vostra veu.

Més informació en l’ajuda de Meet:

Vídeo d’alta definició

En l’apartat d’opcions de vídeo podeu seleccionar, si cal, quina càmera voleu utilitzar. També podeu triar una resolució de vídeo més alta quan necessiteu una major qualitat d’imatge, per exemple per a assegurar-vos que es llegeix bé una presentació o el que escriviu en la pissarra en una aula.

En aquests casos, trieu una resolució d’enviament d’alta definició (720p). Els altres participants (p. ex. el vostre estudiantat) hauran de configurar la resolució de recepció també a 720p. Tanmateix, tingueu en compte que aquesta resolució d’alta definició podria no estar sempre disponible per a un usuari, p. ex. si el seu ordinador no és prou potent o l’ample de banda de la seua connexió resulta insuficient.

Més informació en l’ajuda de Meet:

Controls d’amfitrió

En la secció de controls d’amfitrió, l’organitzador de la reunió pot desactivar algunes opcions per a restringir les funcions que tenen disponibles la resta de participants. Són les opcions següents:

Gestió d’amfitrions

Amb aquesta opció activada, l’amfitrió de la reunió pot prohibir que la resta de participants utilitzen el xat o compartisquen pantalla. També pot finalitzar la reunió per a tothom i silenciar tots els micròfons. Finalment, pot designar coamfitrions des la llista de participants, els quals tindrien accés a aquestes mateixes funcions.

Si activeu aquesta opció, només l'amfitrió i els coamfitrions podran gravar la videoconferència. La resta de participants no podran.

Accés ràpid

Per defecte, qualsevol persona autenticada amb un compte d’usuari de l’UJI pot entrar lliurement en una videoconferència de Meet organitzada a l’UJI, simplement seguint l’enllaç. Si es desactiva aquesta opció, només podran entrar en la videoconferència les persones invitades mitjançant Calendar. Qualsevol altra persona que intente entrar-hi haurà de ser autoritzada pels amfitrions.

Els usuaris sense compte de l'UJI (no autenticats, o autenticats amb un compte d'usuari personal, o d'una altra organització, etc.) sempre hauran de ser autoritzats pels amfitrions.

inici

Detalls de la reunió

En el cantó inferior dret de la finestra del navegador tenim els Detalls de la reunió, on trobarem l’enllaç URL de la videoconferència, que podem copiar i compartir per correu o en l’Aula Virtual si és necessari.

Si hem programat la videoconferència mitjançant Google Calendar i hem adjuntat fitxers a l’esdeveniment, podrem veure’ls ací.

inici

Gestió de participants

L’amfitrió pot silenciar el micròfon d’un participant, o de tots els participants, expulsar una persona de la videoconferència o fixar un dels participants al capdamunt de la llista.

També pot designar qualsevol participant com a coamfitrió.

Més informació en l’ajuda de Meet:

inici

Subtítols

Qualsevol participant pot activar els subtítols automàtics des del menú Més (els tres punts verticals en la part inferior de la finestra). Anteriorment, els subtítols automàtics de Meet només funcionaven en anglès, però Google ha activat la compatibilitat amb altres idiomes, inclosos el castellà, el portuguès, el francés i l’alemany.

Més informació en l’ajuda de Meet:

inici

Xat

La pestanya de xat, en el cantó inferior dret, permet enviar missatges escrits a tots els participants. Qualsevol participant pot escriure en el xat, excepte si s’ha prohibit en els controls d’amfitrió.

El xat pot ser útil per a compartir informació addicional, per exemple enllaços a pàgines web, o també per a comunicar problemes, per a fer preguntes o per a demanar la paraula, entre altres usos.

Els missatges del xat són efímers. Els participants només veuen els missatges que s'han enviat al xat a partir del moment en què entren a la videoconferència. No poden veure els missatges anteriors. Si una persona abandona la videoconferència i després torna a entrar-hi, ja no podrà veure els missatges anteriors.

Més informació en l’ajuda de Meet:

inici

Alçar la mà per a demanar la paraula

Els participants poden utilitzar el botó d’alçar la mà per a demanar la paraula, en lloc de gesticular o escriure en el xat. Quan un participant alça la mà, damunt del seu vídeo es mostra una icona petita d’una mà. Si l’amfitrió de la videoconferència es troba en aquell moment en una altra pestanya, rebrà una notificació sonora per a cridar-li l’atenció.

L’amfitrió pot veure en la llista de participants totes les peticions de paraula, en l’ordre en què s’han produït. Pot baixar la mà d’una persona o baixar totes les mans alhora.

Més informació en l’ajuda de Meet:

inici

Dividir una videoconferència en grups de treball

L’amfitrió pot dividir els participants en sales separades per a treballar en grups durant un temps determinat. Aquesta funció s’anomena breakout rooms en anglès, sales desdoblades en català i grupos de trabajo en castellà. La trobareu en la icona d’activitats del cantó inferior dret de la finestra:

L’amfitrió pot decidir quantes sales crea i distribuir-hi els participants aleatòriament. També podeu assignar els participants manualment a cada sala. Si programeu la videoconferència amb Calendar, podeu definir per endavant quantes sales necessiteu, quin nom tindran i la llista de membres de cada sala. En el tutorial següent us mostrem com fer-ho:

Després, podreu entrar en les diferents sales per supervisar els grups mentre treballen i, finalment, tancar les sales per fer tornar tots els participants a la videoconferència principal. També podeu configurar un temporitzador perquè els participants sàpiguen a cada moment quant de temps els queda. Els membres de cada sala poden sol·licitar la presència de l’amfitrió si necessiten ajuda.

Més informació en l’ajuda de Meet:

inici

Enquestes i preguntes dels participants

La icona d’activitats, en el cantó inferior dret de la finestra de Meet, dona accés a dues funcions més a banda del desdoblament en grups de treball: enquestes i preguntes dels participants.

L’amfitrió pot crear enquestes que consten de preguntes d’opció múltiple, i recollir les respostes dels participants. També pot autoritzar que els participants facen les preguntes que vulguen i que voten les que consideren interessants. Ambdues opcions s’enfoquen a motivar i involucrar els participants, a fi de fomentar la participació activa en la classe.

Més informació en l’ajuda de Meet:

inici

Control d’assistència

Després d’una videoconferència que haja reunit un mínim de cinc participants, l’amfitrió principal rep un correu electrònic automàtic amb un fitxer en format CSV que inclou el nom, l’adreça de correu electrònic i l’hora d’entrada i eixida en la videoconferència per a cada participant. Aquest fitxer es pot visualitzar directament en Gmail i es pot importar en els fulls de càlcul de Google, en Microsoft Excel o en OpenOffice.

El professorat no necessita configurar cap paràmetre per a rebre el missatge amb la llista d’assistents. Si no rebeu el missatge després d’una videoconferència, les raons més habituals són les següents:

En cas que no estigueu rebent els correus amb la llista d’assistents i considereu que es tracta d’un error, hauríeu d’obrir una incidència en el CAU per a resoldre el problema.

Més informació en l’ajuda de Meet:

inici

Transferir la condició d’organitzador a una altra persona

L’amfitrió d’una videoconferència de Meet és la persona que l’ha iniciada o l’ha programada mitjançant Calendar. Algunes de les funcions de Meet, per exemple els controls d’amfitrió, el desdoblament en grups de treball, o les llistes d’assistència, només estan disponibles per a l’amfitrió principal o per als coamfitrions.

Si s’ha programat la videoconferència mitjançant Google Calendar, en cas que siga necessari es pot transferir l’esdeveniment del calendari a una altra persona. D’aquesta manera es transferirà també la condició d’organitzador de la videoconferència de Meet associada a l’esdeveniment.

Per a transferir l’esdeveniment del calendari, aneu al menú d’Opcions de l’esdeveniment en Google Calendar i trieu Canvia el propietari. Introduïu l’adreça de correu electrònic de la persona a la qual voleu transferir l’esdeveniment i feu clic en el botó Canvia el propietari. S’enviarà una notificació a l’adreça que hàgeu donat, i l’altra persona haurà de fer clic en l’enllaç inclòs en el correu per a acceptar la propietat. Una vegada ho faça, l’esdeveniment apareixerà al seu calendari i s’esborrarà del vostre.

Més informació en l’ajuda de Meet:

inici

Compartir la pantalla, una finestra, o una pestanya de Chrome

La funció Presenta ara, en la part inferior de la finestra, us permet compartir continguts del vostre ordinador. Inclou tres opcions: compartir la pantalla completa de l’ordinador, una finestra d’una aplicació, o una pestanya del navegador Chrome.

Podeu utilitzar aquestes opcions per a mostrar una presentació PowerPoint o qualsevol altre tipus d’aplicació i document (PDF, full de càlcul, pàgina web, etc.). Si voleu presentar només una finestra, tingueu en compte que l’aplicació, i la finestra, han d’estar obertes prèviament. Google Meet us deixarà seleccionar quina de les finestres que teniu obertes en les diferents aplicacions és la que voleu compartir.

Per a continuar veient la resta de participants mentre presenteu continguts, podeu obrir una segona connexió amb la mateixa videoconferència en una nova finestra del navegador, en una altra pantalla (si teniu dues pantalles) o en un altre dispositiu (p. ex. una tauleta o un telèfon mòbil).

Quan compartiu la pantalla o una finestra només s'envia la imatge. L'àudio que s'envia continua sent únicament el que recull el micròfon. Però quan compartiu una pestanya de Chrome sí que hi ha transmissió d'àudio des d'aquesta pestanya. Per tant, compartir una pestanya de Chrome és l'única manera de compartir un vídeo amb àudio en Meet. Aquesta funció només és compatible amb el navegador Chrome.

Per a aturar la presentació de la pantalla, finestra, o pestanya, cal fer clic en el botó Atura la presentació.

Més informació:

inici

Gravació d’una videoconferència

Trobareu l’opció Gravació en la icona d’activitats del cantó inferior dret de la finestra. També podeu utilitzar l’opció Grava la reunió en el menú Més (els tres punts verticals en la part inferior). A continuació, feu clic en el botó Inicia la gravació.

Si activeu la gestió d'amfitrions en els controls d'amfitrió, només l'amfitrió i els coamfitrions podran gravar la videoconferència. Si desactiveu aquesta opció, tots els participants podrien iniciar la gravació de la videoconferència i tots podrien aturar-la en qualsevol moment.

Quan s’inicia la gravació es produeix un avís acústic i visual. En la part superior esquerra de la finestra es queda fix un missatge sobre fons roig que diu GRAV.

El vídeo resultant de la gravació es desarà en la carpeta Meet Recordings del Drive de l’amfitrió de la reunió. L’amfitrió de la reunió, i la persona que haja iniciat la gravació, rebran un correu electrònic amb l’enllaç de la gravació. Si la videoconferència s’ha programat mitjançant un esdeveniment de Calendar, l’enllaç de la gravació s’afegirà automàticament a l’esdeveniment. Per defecte, les persones invitades a l’esdeveniment podran visualitzar la gravació, però no podran baixar-la o compartir-la amb altres usuaris. L’amfitrió podrà ampliar o restringir aquests permisos d’accés en el Drive (o esborrar la gravació, per exemple si es tractava d’un error). Recomanem revisar sempre aquests permisos per a assegurar-se que hi tenen accés les persones correctes.

Recordeu que abans d'iniciar una gravació cal tindre el consentiment de totes les persones participants. Quan es grava una classe, si l'estudiantat ha estat avisat, en activar la càmera i el micròfon està consentint al tractament de la seua imatge i veu i, si escau, a la seua difusió en l’Aula Virtual.

Més informació sobre les gravacions en l’ajuda de Meet:

inici

Connexió amb dos dispositius

És possible connectar-se dues vegades a la mateixa videoconferència de Google Meet. Per exemple amb l’ordinador i al mateix temps amb un telèfon o una tauleta, identificant-se amb el mateix compte d’usuari de Google. D’aquesta manera podeu continuar mostrant la vostra imatge amb la webcam i, simultàniament, amb l’altre dispositiu, compartir la pantalla per mostrar una presentació o qualsevol aplicació.

Si utilitzeu una tauleta com a segon dispositiu, us pot servir per a compartir una aplicació de pissarra digital, o qualsevol aplicació de dibuix, i traçar esquemes, o escriure fórmules, equacions, etc., més còmodament que amb l’ordinador.

En aquests casos, apareixereu dues vegades en la videoconferència amb el mateix nom. Recordeu silenciar el micròfon en el dispositiu que només vulgueu utilitzar per a compartir la imatge.

Més informació:

inici

Reproducció en directe

Quan programeu una videoconferència de Google Meet, podeu afegir-hi l’opció de reproducció en directe. Aquesta opció serveix per a emetre la videoconferència i que la puguen visualitzar en directe un gran nombre d’usuaris, molt per damunt del límit normal de 500 participants (fins a un màxim de 100.000).

Si utilitzeu aquesta opció, obtindreu un segon enllaç per a la reproducció en directe. Els usuaris que utilitzen l’enllaç de la videoconferència meet.google.com/… participaran en la videoconferència. Els usuaris que utilitzen l’enllaç stream.meet.google.com/… de la reproducció en directe visualitzaran l’emissió sense poder intervindre-hi.

Cal tindre en compte les dues limitacions següents:

  1. Els usuaris que visualitzen la reproducció en directe no poden intervindre en la videoconferència, ni tan sols per xat. Només poden veure i escoltar l'emissió.
  2. L'emissió en directe només és accessible per a usuaris autenticats amb un compte de l'UJI.

Més informació en l’ajuda de Meet:

inici