Projecte pilot de projecció sense fils en les aules de l'UJI

Aquest projecte va finalitzar en setembre de 2022. En aquest moment és possible projectar continguts des de dispositius mòbils en qualsevol aula obrint una sessió de videoconferència. Més informació: Com puc projectar la pantalla d'un telèfon mòbil o d'una tauleta tàctil?

L’objectiu d’aquest projecte és integrar en la infraestructura de les aules de l’UJI un mecanisme per a la projecció sense fils des de dispositius mòbils d’ús corrent. S’espera que la projecció des dels dispositius de l’estudiantat facilite metodologies d’aprenentatge actiu i participatiu.

Llista d’aules

Durant el curs 2018-2019 s’habilitat la projecció sense fils en les aules següents, seleccionades segons les sol·licituds del professorat interessat a participar en el projecte. Està previst augmentar el nombre d’aules al llarg dels pròxims cursos.

Escola Superior de Tecnologia i Ciències ExperimentalsFacultat de Ciències Jurídiques i EconòmiquesFacultat de Ciències Humanes i SocialsFacultat de Ciències de la Salut
TD1202AA JB1202AA HA1015AA
TD1204AA JB1203AA HA1206AA
TD1303AA JB1204AA HA1213AA
TD2105AA JB2003AA HC1114AA
TD2301AA JB2102AL HC2123AA
JB2103AL
JB2206AA

Instruccions per a projectar en les aules

1) Engegar l’ordinador de la taula multimèdia amb el sistema operatiu Windows.

La projecció sense fils des de dispositius mòbils es realitza a través d’una aplicació instal·lada en l’ordinador de la taula mulimèdia.

2) Iniciar l’aplicació Reflector Teacher

Icona de l'aplicació Reflector Teacher en l'escriptori de Windows

Aquesta és l’aplicació que cal iniciar per a projectar des de dispositius mòbils. La trobareu en l’escriptori de Windows. Teniu més informació en les pàgines d’ajuda de Reflector Teacher.

3) Connectar el dispositiu a la xarxa wifi de projecció de l’aula

Cada aula té una xarxa wifi dedicada a la projecció sense fils. El nom d’aquesta xarxa és el codi de l’aula. Per exemple, si esteu en l’aula HC1114AA, per a projectar des del vostre dispositiu us haureu de connectar a la xarxa wifi HC1114AA. No podreu projectar la vostra pantalla si no us connecteu a la xarxa wifi de projecció de l’aula.

Connexió a la xarxa wifi en la configuració d'iOS Connexió a la xarxa wifi en la configuració d'Android

La xarxa wifi de projecció requereix autenticar-se a través del portal captiu per a tenir accés a Internet. Alguns dispositius us dirigiran automàticament al portal captiu, però altres no i en aquest cas no tindreu connexió a Internet mentre no us autentiqueu en el portal captiu mitjançant un navegador web. En el portal captiu, haureu d’utilitzar el nom d’usuari i la contrasenya de l’UJI.

4) Iniciar la projecció

La manera d’iniciar la projecció pot ser diferent segons el dispositu que estigueu utilitzant. En qualsevol cas, us haureu de connectar a l’equip de projecció que us apareixerà en la llista. Generalment només hi haurà un equip en la llista. El seu nom inclourà el codi de l’aula. En les captures de pantalla següents, l’equip de projecció es diu MESA1114HS.

iOS (iPhone/iPad)

Centre de control iOS Duplicar pantalla iOS

En un iPhone o iPad trobareu l’opció Duplicar pantalla en el centre de control. El vostre dispositiu detectarà l’equip de projecció com si fóra un Apple TV.

Telèfon o tauleta Android

Controls ràpids Android Emetre pantalla Android

En un telèfon o tauleta Android podeu trobar l’opció Emet pantalla en els controls ràpids de la barra d’estat (lliscant avall des de la part superior de la pantalla, on apareixen també les notificacions) o en Configuració → Pantalla.

Tingueu en compte que tant la ubicació com el nom d’aquestes opcions poden variar d’un dispositiu a un altre, segons el fabricant i la versió del sistema Android. En dispositius Samsung, per exemple, pot aparèixer amb la denominació Smart View. En altres, en lloc d’"Emetre", es pot dir "Enviar" o "Duplicar".

Controls ràpids Samsung

Ordinador portàtil macOS

macOS Airplay

En un ordinador macOS podeu trobar l’opció AirPlay en la barra de menús o en Preferències del Sistema → Pantalles.

Ordinador portàtil Windows

En aquest moment el mecanisme de projecció sense fils no es compatible amb el sistema operatiu Windows.

5) Autoritzar la sol·licitud de connexió en l’aplicació Reflector Teacher

Reflector Teacher permet al professorat controlar qui pot projectar en cada moment. Es poden autoritzar i projectar diverses connexions simultànies.

Més informació sobre Reflector Teacher

Reflector Teacher és l’aplicació que cal iniciar en l’ordinador de la taula per a poder projectar des de dispositius mòbils. A més de controlar quins dispositius es projecten, aquesta aplicació també permet desar captures de pantalla o gravacions de cada dispositiu o emetre en directe per YouTube.

Trobareu més informació en les pàgines d’ajuda de Reflector Teacher.

Resolució de dubtes i problemes

No puc trobar en el meu mòbil o tauleta l’opció per a emetre pantalla

En un iPhone o iPad, seguiu les instruccions que trobareu més amunt en aquesta mateixa pàgina i fixeu-vos en les imatges.

En els dispositius Android, teniu en compte que el nom i la ubicació de l’opció per a emetre pantalla poden variar segons el fabricant i la versió del sistema. Busqueu en els controls ràpids de la barra d’estat (lliscant avall des de la part superior de la pantalla, on apareixen també les notificacions) o en Configuració → Pantalla. L’opció es pot dir "Emetre", "Enviar", "Duplicar"… En dispositius Samsung pot aparèixer amb la denominació "Smart View".

També és possible que el vostre mòbil o tauleta Android no incorpore aquesta funció. En aquest cas, us aconsellem provar l’aplicació Castto, que podreu buscar i instal·lar mitjançant Google Play.

Quan intente iniciar la projecció, el meu telèfon/la meua tauleta no mostra cap dispositiu disponible

Assegureu-vos que us heu connectat a la xarxa wifi de projecció de l’aula. El nom d’aquesta xarxa és el codi de l’aula. Per exemple, en l’aula HC1114AA us heu de connectar a la xarxa wifi HC1114AA.

En la projecció, les proporcions de la pantalla del telèfon o tauleta no són correctes

En algunes aules pot passar, per exemple, que el monitor de la taula siga 16:9 i el projector 4:3. Com que la imatge que es projecta en la pantalla de projecció és la mateixa que es veu en el monitor, és possible que les proporcions resulten distorsionades. Podeu modificar la resolució en el tauler de control Pantalles de Windows per millorar les proporcions de la imatge del projector (aleshores pot quedar distorsionada la imatge del monitor).

Puc gravar la pantalla d’un telèfon o tauleta?

Dalt de la projecció de cada dispositiu, trobareu un botó per a desar una captura de pantalla i un altre per a gravar la projecció. Podeu fer clic en aquest botó per a iniciar la gravació i un altre clic per a aturar-la. Quan atureu la gravació, podreu desar-la en format MPEG-4.