Gravar una presentació amb PowerPoint afegint una narració i la vostra imatge en vídeo

En aquest tutorial us mostrem com gravar una presentació PowerPoint afegint una locució i el vostre vídeo mitjançant la càmera web de l’ordinador. Us pot ser útil, per exemple, en els casos següents:

  • Per a completar una presentació com a material docent amb les vostres explicacions.
  • Per a lliurar una gravació com a participació en una jornada en línia, congrés, etc.
  • Com a treball avaluable que ha de lliurar l'alumnat.

La gravació s’incorpora al fitxer .pptx de la presentació i es pot distribuir en aquest format, però també es pot exportar a un fitxer de vídeo en format .mp4.

Aquesta funció de PowerPoint només està disponible en les versions més recents de Windows i en la versió beta de Mac d'Office 365. No està disponible en la versió web d'Office.

Com gravar una presentació amb PowerPoint

Pas 1

Per a començar l’enregistrament, anirem a la barra d’eines i seleccionarem Gravar presentació amb diapositives. Bé des de l’opció de Gravació

…o bé a través de Presentació amb diapositives. Una vegada fem clic, ens oferirà l’opció d’iniciar la gravació des de la diapositiva actual o des de la primera diapositiva de la presentació.

El comandament Esborrar elimina la narració que s'haja gravat prèviament, així que cal prestar atenció abans de seleccionar aquesta opció. Esborrar apareixerà atenuat si no s’ha realitzat una gravació amb anterioritat.

Pas 2

La presentació amb diapositives s’obri en la vista de Gravació (que té un aspecte molt similar a la vista de Moderador). En la part superior esquerra tenim els botons per a iniciar, pausar o detindre la gravació. Fent clic en el botó roig redó (o prement la tecla R) iniciarem la gravació després d’un compte enrere de tres segons.

  • La diapositiva actual es mostra en la part central de la finestra.
  • Les fletxes de navegació a esquerra i dreta de la diapositiva actual ens permeten desplaçar-nos a les diapositives anterior i següent.
  • Els botons que apareixen a la part inferior ens permeten activar el micròfon, per a gravar la nostra veu, i la càmera, per a gravar la nostra imatge, o desactivar-los per a deixar de gravar. El tercer botó ens permet desactivar la visualització de la càmera mentre es continua gravant la nostra imatge.

També podem utilitzar el llapis i el marcador de ressaltat. PowerPoint gravarà aquestes accions i després es reprodurian amb la presentació com a part de la gravació.

Pas 3

Per a finalitzar la gravació, podem fer clic al botó quadrat Aturar (o prémer la tecla S).

Quan acabem de gravar la narració, apareixerà una xicoteta imatge a la cantonada inferior dreta de les diapositives gravades. La imatge és una icona d’àudio, o bé una imatge fixa de la càmera, si l’hem activada per a gravar-nos durant la presentació.

En la vista del classificador de diapositives podem veure l’interval de temps de gravació corresponent a cada diapositiva.

Previsualització de la gravació

Podem reproduir la gravació des de la pestanya Presentació amb diapositives, amb l’opció Des del principi o Des de la diapositiva actual.

Durant la reproducció es mostraran de forma sincronitzada les animacions, les accions amb el llapis o el marcador i l’àudio i vídeo que hàgem gravat.

Publicar la gravació

Una vegada tenim la gravació enllestida, podem guardar-la en format PowerPoint o bé podem exportar-la com a vídeo. Exportar la presentació com a vídeo és l’opció més habitual i més aconsellable per a assegurar-se la compatibilitat amb tots els sistemes. El fitxer de vídeo en format MPEG-4 es pot penjar en YouTube o en Google Drive i podem publicar l’enllaç en l’Aula Virtual.

Per a exportar la presentació com a vídeo:

  • Anem a la pestanya de Gravació i seleccionem Exportar
  • Seleccionem Crear Video i la qualitat que necessitem. Generalment serà suficient la qualitat HD 720p.
  • Triem un nom per al fitxer i el desem en format MPEG-4.