Com gravar la pantalla en ordinadors Windows o Mac i en altres dispositius i sistemes

Gravar la pantalla de l’ordinador o d’un telèfon mòbil pot resultar molt útil, per exemple, per a mostrar a l’estudiantat el funcionament d’una aplicació. Es pot fer prou fàcilment amb els diferents tipus de dispositius, generalment sense necessitat d’instal·lar programari addicional. El resultat és un fitxer de vídeo que podeu penjar en l’Aula Virtual, compartir mitjançant Google Drive o publicar en YouTube.

En un Mac podeu utilitzar l’aplicació QuickTime Player, inclosa en el sistema operatiu. En un ordinador Windows haureu d’activar la barra de jocs o instal·lar una aplicació. En els videotutorials següents us ensenyem com fer-ho.

També us oferim informació per a fer captures de pantalla (com fer una foto de la pantalla, en lloc de gravar un vídeo). Aquestes imatges, després, es poden editar, anotar, compartir per diversos canals i incorporar en documents.

La gravació de pantalla requereix un ordinador relativament potent. És possible que faça disminuir el rendiment del vostre equip i en ralentitze el funcionament, o fins i tot que provoque un error i no es puga realitzar la gravació, especialment si l’ordinador no és un model recent.
Índex

Consells per a la gravació

1. Mantingueu l’escriptori net

Un escriptori ple d’icones pot distraure l’atenció. Us recomanem organitzar els fitxers en carpetes i no acumular-los en l’escriptori.

Si utilitzeu Windows, podeu fer clic en l’escriptori amb el botó dret del ratolí, seleccionar Visualització i desactivar l’opció Mostra les icones de l’escriptori. Quan finalitzeu la gravació, podeu tornar a activar aquesta opció i es tornaran a mostrar tots els elements.

2. Tanqueu les aplicacions i finestres que no siguen necessàries

Tanqueu totes les aplicacions, documents, finestres o pestanyes del navegador que no hàgeu de mostrar en el vídeo. D’aquesta manera evitareu distraccions, reduireu les possibilitats d’equivocar-vos i optimitzareu el rendiment de l’ordinador durant la gravació.

3. Utilitzeu les aplicacions en pantalla completa

Procureu que les accions que graveu ocupen la major àrea possible de la pantalla, a fi d’optimitzar la visualització. Maximitzeu les finestres o activeu el mode de pantalla completa sempre que siga possible.

En Windows, podeu passar a pantalla completa amb la tecla de funció F11. En Mac, podeu seguir les instruccions d’Apple:

4. Augmenteu el zoom

Per a millorar la visualització del text, augmenteu el zoom en les aplicacions que ho permeten. En els navegadors web, podeu fer-ho amb la combinació de tecles ctrl/ + o en el menú MostraAmplia. Aquesta funció també està disponible en els processadors de textos i en altres aplicacions.

5. Oculteu els marcadors

Si mostreu el navegador, recordeu ocultar la barra d’adreces d’interés o favorits durant la gravació a fi d’evitar distraccions.

6. Tingueu preparats els fitxers necessaris

Si heu d’utilitzar imatges, presentacions o altres tipus de fitxers durant la gravació, deixeu-ho tot preparat en una carpeta. D’aquesta manera no perdreu temps buscant els materials.

7. Desactiveu les notificacions

Els avisos acústics i visuals del sistema, o d’aplicacions (p. ex. missatges de correu, trucades, etc.), poden colar-se en les vostres gravacions. És important evitar-ho, tant per evitar distraccions com per privacitat.

8. Eviteu divulgar dades personals

Mostrar, per exemple, la safata d’entrada del correu electrònic, o certes àrees de l’Aula Virtual (la llista de participants d’un curs, converses dels fòrums, etc.), pot implicar la difusió de dades personals, cosa que s’ha d’evitar sempre. En cas necessari, caldria tapar o distorsionar parts de la gravació amb un editor de vídeo.

Recursos tècnics

OBS Studio és una aplicació multiplataforma molt potent per a ordinadors Windows, Mac i Linux que permet gravar la pantalla junt amb altres fonts de vídeo, p. ex. la webcam. Consulteu els tutorials.

A continuació enumerem altres opcions més senzilles:

Mac

QuickTime Player permet gravar la pantalla completa, una part de la pantalla, o una finestra d’una aplicació.

Pàgines d’ajuda d’Apple:

Windows

La barra de jocs de Windows 10 permet gravar una finestra d’una aplicació, però no la pantalla completa. Per a gravar la pantalla completa en Windows podeu utilitzar alguna d’aquestes aplicacions gratuïtes:

  • FlashBack Express (assegureu-vos de baixar i instal·lar la versió Express, gratuïta, no la versió Pro que és de pagament)
  • VokoScreen

Per a realitzar captures de pantalla en Windows 10:

També podeu gravar la pantalla amb PowerPoint:

Gravar una finestra amb la barra de jocs de Windows 10

Gravar la pantalla completa amb FlashBack Express

Gravar la pantalla completa amb VokoScreen

Linux

En sistemes Linux us recomanem alguna de les aplicacions següents. Ambdues permeten gravar la pantalla completa, una part de la pantalla o una finestra d’una aplicació. Estan disponibles en els repositoris oficials de les diverses distribucions.

iOS/iPasOS

A partir de la versió de sistema iOS 11, els iPhone i iPad (i l’iPod touch) permeten gravar la pantalla del dispositiu. També es pot activar el micròfon per gravar la veu. El vídeo es desa en l’app Fotos i es pot editar (per exemple per a acurtar-lo).

També és molt senzill realitzar una captura de pantalla. En la pàgina d’ajuda d’Apple trobareu instruccions detallades:

Android

El sistema Android no inclou la funció de gravar pantalla, però molts fabricants de telèfons i tauletes, com ara Samsung, Xiaomi o Huawei, instal·len en els seus equips alguna app que permet realitzar la gravació. La denominació d’aquesta app, i la manera d’activar-la, varien d’un dispositiu a un altre, segons el fabricant i la versió del sistema. En aquest article podeu trobar instruccions per a alguns dels fabricants més habituals:

En cas que el vostre telèfon o tauleta Android no incloga una app per a gravar la pantalla, us recomanem que proveu aquesta:

Per a realitzar una captura de pantalla, consulteu l’ajuda de Google: