Consells per al disseny i utilització de presentacions en docència en línia

Us oferim alguns consells bàsics per a millorar les presentacions, especialment quan s’utilitzen en docència en línia.

Índex

Consells

  1. Utilitzeu una tipografia llegible. Millor un sols tipus de lletra estàndard, sans-serif (Helvetica, Arial…) o serif (Times, Georgia…), i sempre amb una mida de lletra gran. No utilitzeu en cap cas una mida de lletra inferior a 24 punts.
  2. Utilitzeu un contrast suficient entre el color del text i del fons per a assegurar la llegibilitat de la presentació. La millor opció és el text negre sobre fons blanc.
  3. Dediqueu cada diapositiva a una sola idea o concepte. Sintetitzeu i simplifiqueu. No empleneu de text la diapositiva.
  4. Quan siga convenient, utilitzeu imatges que reforcen i ajuden a entendre les idees que esteu comunicant: fotografies, icones, gràfiques, etc. Eviteu l'ús d'imatges purament decoratives o que no tinguen una relació evident amb el missatge.
  5. Tingueu en compte els drets de propietat intel·lectual de les imatges i dades que utilitzeu. Citeu sempre les fonts. Trobareu més informació en la guia sobre docència i propietat intel·lectual, incloent com buscar imatges amb llicències obertes.
  6. Modereu l'ús de transicions o efectes visuals que no aporten res al contingut, distrauen l'atenció i poden no veure's bé en una videoconferència.
  7. Considereu la conveniència d'afegir notes a la presentació per a completar el contingut de les diapositives.
  8. Considereu la conveniència de gravar una locució o narració per a acompanyar la presentació amb les vostres explicacions orals.
  9. Sobretot quan afegiu una narració (o si incloeu moltes imatges en la presentació, o fitxers d'àudio o vídeo, etc.), utilitzeu les opcions del programari per a reduir la mida de la presentació (vg. els enllaços d'ajuda més avall).

Més informació

Materials d’autoformació

Materials dels professors Francesc Llorens i Linda Castañeda utitilitzats en el curs de formació de l’UJI Presentacions efectives per a la docència en línia (15-26 de març de 2021).

Tutorials

Ajudes del programari