Consells per a l'autogravació de vídeos i realització de videoconferències amb webcam o telèfon mòbil
Us oferim unes recomanacions bàsiques per a la realització de vídeos o videoconferències amb equipament informàtic i audiovisual personal, sense necessitat d’assistència tècnica.
Índex
Planificació
- Abans d’iniciar una videoconferència, una emissió en directe o un enregistrament, és molt important tenir una idea clara del que s’ha de dir per tal d’evitar vacil·lacions o errors. Recomanem preparar i memoritzar un guió detallat o, com a mínim, un petit esquema.
- Si graveu una videolliçó, tingueu en compte que els vídeos més breus, fins a sis minuts, resulten molt més efectius. Si heu d'explicar diversos conceptes, és millor gravar una sèrie de vídeos curts.
Equipament
- Podeu utilitzar un ordinador (portàtil o de taula) amb una webcam, o també una tauleta o un telèfon mòbil.
- Pel que fa al programari, l'opció més senzilla és utilitzar Google Meet. Per a gravar un vídeo, podeu iniciar una videoconferència sense participants i engegar la gravació. Un dels avantatges de Meet és que us permet mostrar una presentació, o una altra aplicació, junt amb la vostra imatge.Des de gener de 2022, Google no permet que l'estudiantat grave les reunions de Meet. Només pot fer-ho el professorat.
- En un Mac, podeu utilitzar també QuickTime Player: Gravar un vídeo amb el QuickTime Player del Mac.
- En Windows, podeu utilitzar les aplicacions següents:
- Vokoscreen (permet gravar la pantalla de l'ordinador i la vostra imatge amb la webcam).
- FlashBack Express (pantalla i webcam).
- L'aplicació Cámara (només webcam): Ayuda para la aplicación Cámara y las cámaras web.
- En una tauleta o un telèfon mòbil podeu utilitzar l'aplicació de la càmera.
- Consulteu també la informació sobre com fer una gravació de pantalla.
- OBS Studio és una aplicació multiplataforma molt potent que permet gravar vídeos i videotutorials combinant diverses fonts: la webcam, la pantalla de l'ordinador, etc. Consulteu els tutorials.
- Abans de començar, assegureu-vos que teniu a punt tot l’equipament necessari i que tot funciona correctament: l’ordinador, la connexió a la xarxa, la càmera, els auriculars, el micròfon… (alguns d’aquests recursos poden ser opcionals —vegeu els consells següents).
Imatge
- Situeu la càmera a l’altura dels ulls. Podeu utilitzar un trípode o un suport. El suport es pot improvisar amb elements que tingueu a l’abast: per exemple, podeu col·locar l'ordinador portàtil damunt una pila de llibres, una caixa, etc. En tot cas, ha de tenir estabilitat.
- Us recomanem un enquadrament amb la vostra imatge centrada en la pantalla i una mica d’espai lliure als costats i a dalt.
- Durant la videoconferència (o emissió, o enregistrament), mireu a la càmera.
- Assegureu-vos que teniu una il·luminació suficient. La llum natural, com la d'una finestra, sol resultar preferible, sempre que siga possible utilitzar-la.
- Procureu evitar les ombres fortes en la cara i els contrallums (fonts de llum darrere del subjecte, incidint directament en la càmera).
- Eviteu la roba que provoque interferències visuals (per exemple, ratlles o quadres menuts) o que cree distraccions.
- Eviteu elements que distraguen l’atenció darrere de vosaltres. És millor un fons uniforme.
So
- Recordeu que una bona qualitat de so és essencial per a qualsevol vídeo o videoconferència.
- Busqueu un espai sense soroll ambiental (un despatx, una habitació tranquil·la, etc.).
- Parleu pausadament i vocalitzeu bé, com en una conferència.
- En una videoconferència, recordeu que convé que tots els participants utilitzen auriculars per tal d'evitar l’eco.
- En cas que el micròfon de l’ordinador —o del telèfon, etc.— no proporcione prou qualitat, utilitzeu un micròfon extern.