Recursos Educatius Oberts
Què són els Recursos Educatius Oberts
Un Recurs Educatiu Obert (REO) és qualsevol material d’aprenentatge o d’ensenyament que es pot utilitzar, adaptar i difondre sense cap cost, perquè s’ha publicat amb una llicència oberta com les de Creative Commons, o perquè està en el domini públic.
En principi, qualsevol tipus de recurs digital pot ser un Recurs Educatiu Obert, sempre que resulte útil i reutilitzable en la docència o en l’aprenentatge. Podria ser un document de text —com un article o un capítol d’un llibre—, una unitat didàctica, el manual d’una assignatura, o un curs complet, o també una imatge —fotografia, infografia, gràfic…—, un vídeo, una simulació, un solucionari d’exercicis d’autoavaluació, etc.
Les cinc ‘R’
La característica clau dels REO és la possibilitat de reutilització, que consisteix en cinc drets anomenats les cinc ‘R’ per les seues inicials:
- Retenir
- Poder fer còpies del recurs i tenir la propietat i el control d’aquestes còpies. En lloc de, per exemple, confiar que estiga disponible en el núvol.
- Reutilitzar
- Poder utilitzar el recurs, per exemple, en l’Aula Virtual, en una pàgina web, compartir-lo amb un grup de professorat, etc.
- Revisar
- Poder modificar el recurs per adaptar-lo a les nostres necessitats, traduir-lo a altres llengües, etc.
- Remesclar
- Poder combinar un recurs amb altres per a crear nous materials docents.
- Redistribuir
- Poder compartir lliurement els recursos, tant en la seua forma original com les adaptacions i remescles que se n’hagen fet.
Aquests drets depenen de l’existència d’una llicència oberta, com les llicències Creative Commons, que autoritze els usos necessaris. Trobareu més informació sobre propietat intel·lectual i llicències obertes en la pàgina següent:
Què són i què signifiquen les diferents llicències Creative Commons?
No són Recursos Educatius Oberts…
Els recursos digitals que no compleixen les cinc ‘R’ no són Recursos Educatius Oberts, encara que es puguen utilitzar en la docència i l’aprenentatge. No serien Recursos Educatius Oberts, per exemple, els següents:
- Recursos digitals que no tenen una llicència oberta que autoritze la seua reutilització.
- Recursos digitals que no es poden modificar i adaptar per motius tècnics, p. ex. perquè el seu format no permet l’edició.
- Material bibliogràfic accessible només per subscripció de pagament.
- Materials sense llicència oberta que es poden utilitzar en l’Aula Virtual només en virtut de les excepcions previstes en la Llei de Propietat Intel·lectual, com un capítol d’un llibre o un fragment inferior al 10 %, o un article d’una revista.
Infografia
La infografia següent en format PDF us pot ajudar a determinar si un recurs digital és un Recurs Educatiu Obert i podeu reutilitzar-lo lliurement en la docència.
REO, REA, OER
Els Recursos Educatius Oberts se solen anomenar també mitjançant les seues sigles en diferents idiomes:
- REO: Recursos Educatius Oberts
- REA: Recursos Educativos Abiertos
- OER: Open Educational Resources
L’educació oberta i els avantatges dels REO
Els Recursos Educatius Oberts s’inscriuen en un context més ampli, el moviment de l’Educació Oberta, que s’inspira en el programari lliure i es proposa eliminar les barreres que dificulten l’accés a l’educació.
Dins d’aquest marc de l’Educació Oberta, els REO augmenten la quantitat i la qualitat de materials docents disponibles. A més a més, el caràcter gratuït dels REO i la llibertat per a adaptar-los contribueixen a millorar la inclusió i la sostenibilitat del sistema educatiu i poden facilitar la innovació educativa a través de la participació del professorat en la seua elaboració i reelaboració.
Consells per a la creació de REO
Partir de recursos existents
- Rarament cal començar des de zero. Moltes vegades podreu reutilitzar materials docents que hàgeu creat en cursos acadèmics anteriors.
- També podeu utilitzar materials d’altres autors/es, sempre que tinguen una llicència oberta.
- Podeu buscar REO de qualitat en els directoris i buscadors especialitzats en diferents tipus de recursos.
- També podeu utilitzar les opcions de cerca avançada dels buscadors generalistes (p. ex. Google) per a trobar més recursos publicats amb una llicència oberta.
Fer-los adaptables
- Un material més modular serà més fàcilment reutilitzable.
- Una unitat didàctica és més reutilitzable que un curs complet.
- Un vídeo, un gràfic, etc., són més reutilitzables que una lliçó completa.
- Quan publiqueu un REO, oferiu-ne una versió editable. Preferiblement en un format estàndard compatible amb programari lliure:
.odt
,.docx
,.pptx
, etc.- Un recurs en format PDF es pot distribuir en obert i pot ser reutilitzat sense modificacions, però no és editable i per tant no es pot adaptar fàcilment.
Fer-los accessibles
Un REO pot ser utilitzat per qualsevol persona. Per tant, ens hem d’assegurar que siga utilitzable independentment de les limitacions de cadascú.
- Estructureu el text de forma lògica.
- Utilitzeu sempre un llenguatge clar.
- Feu un ús sensat dels colors i assegureu-vos que el contrast entre el text i el fons és suficient.
- Assegureu-vos que els recursos gràfics tenen descripcions alternatives.
- Assegureu-vos que els vídeos tenen subtítols en els idiomes convenients.
- Consulteu les guies d’accessibilitat:
Fer-los oberts
- Seleccioneu la llicència de Creative Commons que considereu més convenient i mostreu-la de forma visible.
- Consulteu les llicències Creative Commons recomanades per la Biblioteca.
- Seguiu les instruccions per a aplicar la llicència segons el tipus de recurs: llibre, presentació, imatge, vídeo, etc.
- Si utilitzeu materials d’autoria aliena en el vostre recurs, assegureu-vos que tenen llicència oberta i que respecteu les condicions de la llicència.
- Citeu els materials utilitzats mencionant el seu títol, autor i llicència i, sobretot, inclogueu l’enllaç web a l’obra original.
Més informació:
Com puc aplicar una llicència Creative Commons als meus materials?
Fer-los descobribles
- Contacteu amb la Biblioteca per a publicar el recurs en el Repositori, on se li assignarà un enllaç web permanent.
- La Biblioteca també us ajudarà a seleccionar els descriptors (paraules clau) adequats que faciliten que les persones interessades troben els vostres recursos.
- Compartiu el recurs en les vostres xarxes socials i xarxes acadèmiques i professionals.
Més informació
- Kit de REA (Red de Bibliotecas Universitarias y Científicas Españolas)
- Directoris i buscadors per a diferents tipus de recursos oberts (Biblioteca UJI)
- Drets d’autor i llicències (Biblioteca UJI)
- Guia sobre docència i propietat intel·lectual (CENT)
- Guía Básica de Recursos Educativos Abiertos (REA) (UNESCO)