Presentació de la jornada Universitat i Coneixement Lliure
[Jornada Universitat i Coneixement Lliure]
En els darrers decennis, les noves tecnologies de la informació i la comunicació han transformat tant els mecanismes d’accés, elaboració i difusió de la informació com la manera de treballar i de comunicar-nos amb altres persones. Aquesta revolució no afecta només els individus, sinó també les empreses i organitzacions. Sectors econòmics sencers o institucions com la Universitat s’estan reorganitzant per seguir complint la seua missió o els seus objectius d’acord amb les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies.
La Universitat Jaume I, com a universitat pública, té entre les seues finalitats “participar en el progrés i desenvolupament de la societat, mitjançant la difusió, la valoració, la crítica i la transferència de coneixement al servei de la cultura, de la qualitat de vida i del desenvolupament social i econòmic, així com a l’aplicació del saber científic.” A més a més, la disposició addicional setena dels seus estatuts estableix que l’UJI ha d’”afavorir la lliure difusió del coneixement creat per la comunitat universitària.”
És en el doble context de les noves possibilitats tècniques i els fins de la Universitat que el CENT proposa aquest debat a la comunitat universitària. L’accés lliure a les publicacions científiques, preprints, tesis doctorals, conjunts de dades, materials docents, manuals, etc. que genera l’UJI permetria:
a) Difondre a tota la societat, de la manera més àmplia possible, el coneixement i els resultats de la investigació generats per l’UJI.
b) Contribuir, en la mesura que siguem capaços, a la millora de la comunicació i a l’intercanvi lliure d’idees i d’informació entre la comunitat científica mundial, tot participant en iniciatives col·lectives –p. ex. col·leccions federades de publicacions– que faciliten l’accés d’investigadors i estudiants a quantitats ingents de coneixement en tots els camps del saber.
c) Augmentar la visibilitat i l’impacte de les publicacions dels investigadors i les investigadores de l’UJI i també, en conseqüència, el prestigi de la institució en el món acadèmic internacional.
Tanmateix, més enllà de la disponibilitat de la tecnologia, existeixen aspectes legals, culturals, econòmics i acadèmics que cal prendre en consideració. L’objectiu de la Jornada és reflexionar sobre aquests aspectes, analitzar experiències i projectes d’altres institucions i reclamar l’atenció de la comunitat universitària sobre la necessitat de dotar-se de polítiques institucionals actives de lliure accés al coneixement. La Jornada pretén informar, formar opinió, sensibilitzar i demostrar els avantatges que el lliure accés a la informació ofereix a tots els agents implicats en la tasca universitària de desenvolupament i difusió del coneixement científic i de la creació cultural.