<![CDATA[els peixets : Weblog]]> http://cent.uji.es/elgg/lspeixts/weblog/ <![CDATA[Els peixets i les noves tecnologies.]]> http://cent.uji.es/elgg/lspeixts/weblog/1158.html Thu, 30 Mar 2006 18:15:32 UTC
És el terme “noves tecnologies” adequat per a definir aquesta realitat? Hi ha autors com Cabero que qualifiquen aquest terme com a desafortunat, la rapidesa amb la qual evoluciona el coneixement humà fa que en poc de temps aquells elements que s’havien classificat com a NT deixen de ser-ho.
Malgrat això, són molts els autors que han definit les NT. D’entre les definicions que hem analitzat ens agradaria destacar una que ens resulta molt clara i entenedora per a principiants com nosaltres. Segons Gilbert i altres les NT són “un conjunt d’eines, suports i canals per al tractament i accés a la informació.”.
Encara que pensem que aquesta definició és molt encertada, ens agradaria afegir algunes consideracions sobre qüestions que cal tenir en compte a l’hora de parlar i pensar sobre les NT. Aquestes s’han de relacionar directament amb la informació i els nous descobriments que es fan sobre aquesta, així mateix les NT tenen la vocació de ser pràctiques i susceptibles de ser aplicades.
Pel que fa a les característiques de les NT, i tenint a Cabero i a altres autors com a base, podem citar les següents:

- La immaterialitat: les NT fonamentalment generen i processen informació, és a dir, permeten a l’usuari accedir a ella, triar aquella que més s’adequa a les seues necessitats, transmetre-la als destins desitjats, etc. Evidentment, aquests processos no són tangibles, tenen lloc en un àmbit al qual nosaltres, com a usuaris, no tenim accés. Cal indicar que aquesta immaterialitat també fa referència a la possibilitat que tenen algunes NT de crear missatges sense que siga necessari un referent extern, és a dir, sense una realitat externa a partir de la qual elaborar el missatge.
- La interactivitat: les NT permeten una interacció entre usuari i màquina que la majoria de mitjans de comunicació no permeten. Amb les NT l’usuari deixa de ser un simple receptor de missatges elaborats i passa a convertir-se en subjecte actiu de la comunicació. Aquest, a més de poder elaborar missatges propis té una nova possibilitat, que és la realment important, triar el codi amb el qual es vol relacionar amb la informació, establir el ritme i la quantitat de transferència, etc. S’ha de dir que és aquesta característica la que dona sentit a l’ús de les NT en l’àmbit de l’educació.
- La instantaneïtat: les NT permeten rebre la informació en unes condicions tècniques molt bones i en una temps molt reduït. Aquesta realitat està trencant tant els límits temporals com espacials de cultures i països, no és estrany que per a definir aquesta nova realitat s’haja encunyat el terme “aldea global” per a referir-nos al món actual.
- La innovació: aquesta característica està intrínsecament lligada a les NT, l’objectiu d’aquestes és anar més enllà que les tecnologies anteriors i això ho fan completant o potenciant les seues predecessores. Aquesta frenètica cursa genera alguns problemes com l’escassa capacitat de la societat per a absorbir les NT que es van creant. Aquelles tecnologies creades sense una finalitat específica són absorbides pel món de l’oci o altres sector insospitosos.
- Elevats paràmetres de qualitat d’imatge i so i digitalització de la informació: les NT no pretenen únicament fer un tractament de la informació ràpid també intenten que aquesta informació tinga una qualitat i fiabilitat elevada. Aquesta possibilitat és possible gràcies a la digitalització, aquest procés consisteix en transformar la informació codificada analògicament en codis numèrics que permeten una fàcil manipulació i distribució d’aquesta. És important assenyalar que aquestes característiques no suposen un trencament amb les tecnologies predecessores per exemple els mitjans de comunicació de masses es regeneren i actualitzen gràcies a les aportacions tècniques d’aquelles.
- Les NT afecten més als processos que als productes: el seu sentit de les NT es troba en els processos que cal seguir per a arribar a la informació. Aquesta característica fa que els usuaris hagen de desenvolupar un gran nombre d’habilitats específiques.
- La interconnexió: les NT tenen una gran capacitat d’interconnexió entre elles, gràcies a aquesta poden arribar a formar una nova xarxa de comunicació que es mostra molt més reforçada que quan actuaven per separat. Un exemple d’aqueta interconnexió és la combinació de televisió per cable i els mitjans informàtics.
- La diversitat: aquesta característica s’ha d’entendre des del punt de vista de què les NT presenten algunes de les característiques que hem citat, però també es pot remarcar que desenvolupar diverses funcions.

Actualment no es pot discutir que les NT han canviat el món i continuen fent-ho, tant des del punt de vista econòmic, com social, polític, cultural, etc.
Els humans del segle XXI ens enamorem fent ús de les NT, rebem les notícies més dolentes i més transcendents, al moment. Ens hem acostumat tant a elles que no concebem la nostra vida sense la seua presència, quan falten tots podem sofrir un atac de nervis.
Tothom accepta que les NT han generat noves necessitats creades, estem vivint en un món ple de facilitats gracies a elles. Però les NT també han portat al nostre món noves preocupacions. Internet i altres són uns canals d’informació sense filtrar, a l’abast de tothom, amb això comença un dels grans problemes actuals: els nens i nenes també hi poden accedir i això ens obliga a dur un control més exhaustiu sobre el seu ús.
El treball, l’oci, l’educació, el món dels negocis, etc ja no es poden concebre sense el protagonisme estel•lar de les NT. Com a futurs mestres ens adonem de què la nostra preparació és fonamental per a dur a bon terme la nostra tasca educativa, i som també conscients de la necessitat de què l’escola s’adapte a aquest nou món.]]>
<![CDATA[CD-ROOM]]> http://cent.uji.es/elgg/lspeixts/weblog/1157.html Thu, 30 Mar 2006 18:13:02 UTC 2- Autors: Mª Josep Almela
María Laura Miñana
Ernest Muñoz
Fina Porcar
Celia Mª Sánchez
3- Descripció: En aquesta imatge apareix una caixa d’ ordinador en la que s’ està introduint un CD-ROOM de música.
Una acció que segurament tots fem a diari, doncs utilitzem l’ ordinador per ficar un Cd-Room quan ens abelleix escoltar música, o ficar-nos una pel•lícula en DVD creat a partir d’ aquest tipus de format.
El Cd, segurament es considerat o almenys per nosaltres, un grup no massa expert en el camp de la informàtica el successor del disket, i l’antecessor dels disc DVD en aquest format.
Es un disc compacte considerat sols de lectura, es a dir sols es podria llegir la informació que existeix en ells, per el que encapsa-l’en els dispositius de sols lectura.
Actualment existeixen CD-ROOM gravables, es a dir que permetrien la lectura i la gravació de dades de els discos compactes. Per a que això siga possible, es necessari que les unitats conten amb dos capsals, Un per a la lectura de les dades i l’ altre per a l’ escriptura d’ aquestes.
Aquests tipus de Cd’s, per ficar un exemple son els que utilitzem per gravar-nos pel•lícules i música que baixem d’ Internet, treballs i fotografies que volen guardar-nos.
D’ aquesta forma el CD-ROOM entra en la categoria de dispositius d’ entrada / i de sortida.
En informàtica , quan parlem de memòria ROOM , fem referència a memòria basada en semiconductors que contenen instruccions o dades que es poden llegir però no modificar.
Es la que conté les instruccions fonamentals per a fer funcionar en aquesta ocasió el Cd-Room, que volem utilitzar.

CD-ROOM]]>
<![CDATA[La televisió digital]]> http://cent.uji.es/elgg/lspeixts/weblog/1156.html Thu, 30 Mar 2006 18:09:20 UTC 2- Autors: Mª Josep Almela
María Laura Miñana
Ernest Muñoz
Fina Porcar
Celia Mª Sánchez
3- Descripció: En la imatge es pot observar com una xiqueta està mirant la televisió, però el que mira és “televisió per cable”. Aquest aparell permet veure en la televisió infinitat de canals de qualsevol tipus i de qualsevol part del món sense eixir de casa. Aquest aparell té els avantatges dels televisors d’abans sumant-li les de les NT, és a dir, la unió de la tecnologia i de les NT, això és un pas endavant, és una millora en tots els sentits.
Ha canviat la mentalitat a la societat de avui en dia, ja que abans sols es podia veure dos canals i la informació rebuda era i poca i ara per; tot açò té a veure amb la tecnologia, amb la que arribaren un parell de canals més, però ara amb la televisió digital terrestre no sols són un parell de canals més, si no que centenars de canals, una gran varietat on triar, on responen als gustos de la diversitat.
Com no, aquesta NT gaudeix de totes les característiques que hi pot tindre qualsevol altra: immaterialitat, interactivitat, instantaneïtat, innovació, gran qualitat d’imatge i so, digitalització, automatització, interconnexió i diversitat.
L’arribada de la televisió digital terrestre, aquest últim any ha provocat un impacte més considerable que el darreres anys; el temps d’oci de multitud de persones dels països industrialitzats es inverteix en aquesta NT, on la programació es molt variada, pot tindre des de programes molt didàctics fins l’anomenada “telebasura”. És un ventall de possibilitats, on gaudir del temps d’oci. Els canals privats de televisió inverteixen milions i l’educació de molts nens és “acompanyada” d’aquest nous canals de televisió.

Cada vegada és més ben rebuda pels consumidors, i en un futurs sols estarà la televisió digital, una televisió amb tot per a tots.
televisió digital]]>
<![CDATA[Videotext.]]> http://cent.uji.es/elgg/lspeixts/weblog/1154.html Thu, 30 Mar 2006 18:05:41 UTC 2- Autors: Mª Josep Almela
María Laura Miñana
Ernest Muñoz
Fina Porcar
Celia Mª Sánchez
3- Descripció: És una instantània presa en una passadís de l’UJI, davant de reprografia on veiem una pantalla plana de plasma de grans dimensions a una altura considerable del sòl i una persona mirant i llegint allò que projecta la pantalla. (vídeo i text).

La utilitat principal d’aquest videotext és la publicitat, la informació, es projecta imatges en moviment i estàtiques i text que va passant en forma de peu de notícia a la part de baix de la pantalla. També es pot utilitzar com televisió, és a dir, en algun moment donat pot sintonitzar-se qualsevol canal de televisió, però, en aquest cas s’utilitza com a informadora per a tots els estudiants de l’UJI, imatge, text i sense só.
En qüestió de tecnologia és l’últim en pantalles planes de plasma, vol dir sense angles, sense lluentors, millor qualitat d’imatge, sense reflexes. És fàcil de programar, digitalitzat, innovador...

La instal•lació d’aquestes pantalles de videotext sol ser en llocs estratègics, on saben que la gent roman estones en espera, com per exemple aquest cas de reprografia, on la gent espera l’arribada del seu número per a fotocopiar documents, i pot distraure’s llegint i visualitzant tot allò que ix per la pantalla. També es troben altres en la cafeteria de la universitat, on la gent gaudeix de les projeccions del videotext mentre esmorza, dina o pren un cafè.
És clar que tot això que apareix en les pantalles abans ho veiem penjat a les parets, columnes i panells d’anuncis, en format de paper i imprès. De vegades no te paraves a llegir-ho, i ara és més fàcil que te n’adones, ja que està comprovat que les imatges, el color i els moviments bruscs que utilitzen crida més l’atenció

L’impacte que hem pogut apreciar d’aquesta tecnologia en quant a les persones ha segut de bona acceptació, per part dels anunciants és clar que tothom vol utilitzar-lo i per part dels “consumidors” reben informació de tot tipus en un moment sense tindre que desplaçar-se d’un lloc a altre. Els costums no és que hagin canviat radicalment, ja que potser s’utilitza ambdues formes (videotext i paper imprès) però ja ens hem acostumat a consultar aquestes pantalles tant per a donar com per a rebre informació.
Videotext]]>
<![CDATA[L'ordinador portàtil i l'USB]]> http://cent.uji.es/elgg/lspeixts/weblog/1153.html Thu, 30 Mar 2006 18:01:08 UTC 2- Autors: Mª Josep Almela
María Laura Miñana
Ernest Muñoz
Fina Porcar
Celia Mª Sánchez
3- Descripció: En la fotografia apareix una companya extraient informació mitjançant un USB, d’un ordinador portàtil. Aquest dos aparells gaudeixen de moltes de les característiques de les NT com la immaterialitat, interactivitat, digitalització, interconexió, etc.
Amb la seua combinació permeten infinitats de possibilitats: reproduir pel•lícules, fer ús de software, accedir a la informació a través de la Internet, etc. L’ordinador i tot el hardware que l’envolta s’han convertit també en una eina de treball quasi imprescindible per a qualsevol persona en l’actualitat. S’ha arribat a incorporar inclús a aquells treballs considerats com a tradicionals, l’agricultura podria ser un bon exemple d’això. El domini del paquet de NT que s’observa en la fotografia, pot permetre a l’individu accedir a treballs més qualificats a la vegada que per a desenvolupar qualsevol treball és necessari tindre uns coneixements bàsics sobre aquests.
Per altra banda, podem dir que l’ordinador portàtil ha tingut un gran impacte en la societat. Ens permet treballar en qualsevol lloc i sense cables amb el trencament de les barreres espacials que això comporta, tant per al treball com per a l’oci les limitacions en aquest sentit han desaparegut.
Pel que fa a la seua repercussió econòmica és necessari indicar que actualment estem davant d’un dels grans negocis mundials. La informàtica i el hardware que l’envolta menegen sumes incalculables. Tothom en té o tindrà, tant en els països industrialitzats com en els països empobrits aquestes tecnologies acabaran imposant-se gracies a la seva comoditat i a un preu que cada vegada es fa més accessible.
I pel que fa al USB, l’emmagatzematge d’una gran quantitat d’informació en un espai tan reduït ha produït el desplaçament d’altres suports com el disquet. Estem en l’era minimalista, on tot ho volem a tamany reduït...i si podem guardar una gran quantitat d’informació i documents en un aparell d’uns pocs centímetres, per què no? Igual passa amb els ordinadors davant la comoditat de no tindre que portar un aparell de 8 kg si podem dur un d’ 1 kg baix del braç a qualsevol lloc, és difícil dir que no.

ordinador portatil i USB]]>
<![CDATA[MP3]]> http://cent.uji.es/elgg/lspeixts/weblog/1152.html Thu, 30 Mar 2006 17:57:15 UTC 2- Autors: Mª Josep Almela Sáez
María Laura Miñana
Ernest Muñoz Vàzquez
Fina Porcar Safont
Celia Mª Sánchez
3- Descripció: En la fotografia apareix María escoltant música en l’MP3. Aquest aparell s’utilitza principalment per a escoltar música, però ha evolucionat molt des que va eixir al mercat i avui en dia té diverses funcions, com: gravador de veu, ràdio, emmagatzematge d’arxius... i cada vegada va a més.
En l’MP3 es pot introduir quantitat de música sense la necessitat de dur CD’s ni cintes de música al darrere, és una eina molt còmoda, pràctica i que dona molt de joc a la gent jove, i no tant jove. Aquets aparell presenta característiques de les NT com la immaterialitat a l’hora de processar i transmetre la informació, també es caracteritza per la interactivitat entre l’usuari i la màquina. Diversitat i innovació són també característiques que posseeix aquest aparell.
L’MP3 ha segut un “boom”. Ha revolucionat el mercat musical ja que amb molts pocs diners i amb la combinació amb la Internet permet a l’usuari accedir a gran quantitat de música, de tot tipus. A més a més, en molt poc espai permet emmagatzemar gran quantitat de peces musicals, gràcies a l’MP3 hui en dia és possible escoltar música seleccionada per tu mateix en qualsevol lloc i realitzant qualsevol activitat, passejant per la muntanya, en la platja, esquiant, etc. Amb ell pots gaudir del teu oci quan i on vulgues.
Aquesta combinació d’Internet i altres NT que permeten reproduir música, com per exemple l’MP3, estan perjudicant greument al negoci discogràfic les perdudes de les companyies i dels autors es calcula que són milionàries, el propi mercat està intentant regular aquest fet però la dificultat per a limitar l’accés a la informació a través d’Internet és una qüestió molt complicada i durament criticada per gran part de la població. En aquest sentit els joves són els majors consumidors d’aquests productes i a la vegada els majors defensors de no posar límits a l’accés a Internet.
MP3]]>