Premi d'innovació i creativitat
Dos membres del CENT van rebre ahir un dels premis d’innovació i creativitat de la Càtedra INCREA de l’UJI. La idea proposada consisteix a posar en funcionament una galeria virtual d’art de la Universitat. Adjuntem més avall la descripció i el pòster del projecte.
Descripció de la idea
Des de la seva creació, la Universitat Jaume I ha implantat amb èxit les noves tecnologies de la informació i de la comunicació en els seus diferents àmbits de treball. Tant les tasques de gestió, com la investigació, la docència i la difusió del coneixement i de la cultura s’han beneficiat dels avantatges de la digitalització i la comunicació per xarxa, que han permès millorar i ampliar els serveis prestats als usuaris, tot superant les limitacions tradicionals d’espai i temps.
Segurament, un dels camps que encara poden traure’n més profit és el de les activitats socioculturals. La nostra proposta s’adreça concretament a les activitats relacionades amb el món de l’art. Consisteix a crear una Galeria d’art Online, un espai virtual que done suport a les exposicions que es realitzen i que n’augmente l’abast i l’impacte en la societat.
És a dir, es tractaria de crear, mitjançant un programari específic, una web que allotjara les diverses exposicions i presentara tots els elements que les integren –cada fotografia, cada obra pictòrica, etc.– amb informació textual i gràfica completa. Aquesta web, no una mera pàgina o pàgines HTML sinó un repositori especialitzat, una galeria d’art completa en línia, acompliria així un conjunt de funcions:
- Espai de suport de les exposicions temporals que es realitzen a la Galeria Octubre, a la Biblioteca, a la Llotja, a les altres Seus del projecte Campus Obert o en qualsevol altre espai físic vinculat a la Universitat, com ara el mateix Campus (vg. p. ex. l'exposició d'escultures de cavalls del projecte "Solidaritat, Art i Color") o en futures ubicacions a la ciutat de Castelló o en altres llocs. D'aquesta manera es reforçarien els tres aspectes següents:
- La visibilitat de les exposicions, tant dins de l'UJI com sobretot externament, gràcies a aquest nou canal de difusió.
- La unitat i la continuïtat, ja que es donaria una visió unitària i consistent de la seqüència temporal de les exposicions.
- L'arxiu històric, permanent i consultable en xarxa, amb totes les exposicions prèviament realitzades.
- Espai virtual autònom, alternatiu als espais físics per raons de conveniència o d'idoneïtat. Per exemple com a exposició permanent del fons d'art de l'UJI, exposicions programades directament i exclusivament per a la galeria online i, fins i tot, activitats artístiques electròniques dissenyades pensant en les característiques pròpies d'Internet, com ara la interactivitat i el multimèdia.
- Aparador virtual de la producció pròpia: p. ex. els treballs de l'estudiantat de les titulacions de l'UJI, dels tallers de formació del SASC (fotografia, cinema, etc.) i en general de tota la comunitat universitària.
En resum, podem dir que la nostra proposta d’una Galeria Online de l’UJI comportaria una potenciació de les pràctiques actuals i la creació de nous canals de comunicació que, amb la realització d’exposicions en línia i el desenvolupament de comunitats virtuals mitjançant les característiques de la Web 2.0 (valoracions dels usuaris, blog de la galeria, etiquetes, RSS, etc.), anirien molt més enllà d’un mer reflex d’allò ja existent. S’aconseguiria així sens dubte un augment notable de la visibilitat d’aquestes activitats –i de la mateixa Universitat– i del seu impacte en el nostre entorn pròxim i llunyà. A més a més, tot açò es podria fer amb un cost d’implementació molt reduït, ja que es podria utilitzar programari lliure basat en estàndards de la George Mason University dels EUA (vg. la documentació adjunta).
D’altra banda, la notorietat d’un projecte com aquest, si es realitzara, s’incrementaria considerablement pel seu caràcter pioner. Molt poques universitats d’Espanya o d’arreu del móntenen en funcionament una galeria virtual com la que plantegem.
Finalment, fem constar també la possibilitat d’establir una política adequada de llicències d’ús per a la producció pròpia de l’UJI, de manera que almenys una part dels materials esdevingueren oberts en les condicions que es determinaren.
Documentació adjunta
Omeka
Programari lliure de la George Mason University.
Institucions i entitats que fan servir aquest sistema d’exposicions online
- New York Public Library
- Smithsonian Institution National Museum of American History
- Center for Digital Discourse and Culture (Virginia Polytechnic Institute and State University)
- University of New Orleans
- Brown University
- The Institute of Oral History at the University of Texas at El Paso
Galeria d’art de la Universitat de Yale
Autors
Antonio J. Bellver Torlà
Carles Bellver Torlà